Laster Hendelser

Israel i Egypt av G.F. Händel

Start:3. mars 2018 @ 19:30
Venue: Oslo Domkirke
Karl Johans gt. 11
Oslo, 0154 Norge
Cost:350kr-450kr
Ledsager:Alle innehavere av ledsagerbevis for funksjonshemmede gis gratis billett for sin ledsager. Kontakt Solistkoret for reservasjon, eller henvend deg i billettsalget før konsert.

Det Norske Solistkor samarbeider med italienske Accademia Bizantina – Ottavio Dantone og dirigent Alessandro Tampieri på Oslo internasjonale kirkemusikkfestival 2018!

Som en del av festivalens tematiske fokus på slaveri presenteres et av Händels mest populære oratorier. Oratoriet forteller en av Bibelens viktigste historier – om israelittenes tid som slaver i Egypt og om flukten fra landet.

«Händel forstår virkemidler bedre enn noen av oss – når han vil, slår han til som et lynnedslag» Wolfgang Amadeus Mozart.

De fleste av Händels sakrale oratorier er basert på historier fra Det gamle testamentet, men Israel i Egypt og Messias er de to eneste som er direkte og utelukkende basert på de bibelske tekstene, uten parafrasering, interpolasjon eller fortolkninger.

Librettoen til Israel i Egypt er i hovedsak hentet fra 2. Mosebok og Salme 105 og 106 og forteller den dramatiske historien om Gud som kaller Moses til å føre sitt folk, israelittene, ut av Egypt. Faraoen i Egypt vil ikke la folket reise, men da Gud lar en rekke landeplager ramme Egypt, kan Moses lede sitt folk ut. De reddes fra faraoens hær ved Rødehavs-underet, hvor han deler havet slik at folket kan slippe gjennom. Etter at folket har unnsluppet Egypt, åpenbarer Gud seg for Moses på Sinaifjellet og gir ham de ti bud.

Landeplagene, som har en sentral plass i oratoriet, inspirerte Händel til å skape noen av sine mest oppfinnsomme ordmalerier. Lytteren kan enkelt høre hoppende frosker, summingen av fluer, hagl av ild og gresshopper.

I motsetning til de fleste andre av Händels oratorier er Israel i Egypt nesten utelukkende et korverk, med relativt få arier for solister. I stedet for å avdekke historien gjennom enkeltpersoners handlinger presenterer og feirer verket snarere historien om et folk, fortalt gjennom koret. I dag er Israel i Egypt et av Händels mest fremførte og elskede oratorier, på lik linje med Messias og Saul.

Mer info, se Kirkemusikkfestivalens hjemmesider