Laster Hendelser

Billy Budd | Den Norske Opera & Ballett

Start:januar 18 @ 19:00
Venue: Hovedscenen, Den Norske Opera

Begjær, opprør og anger i krigstid

Velg dato og kjøp billetter her


Medvirkende
Operakoret
Det Norske Solistkor
Operaorkestret
Barnekoret

Spilles fra 18. januar til 16. februar 2018

Billy Budd er en opera om et hardt maskulint miljø, om undertrykt begjær og tyngende skyldfølelse – men også om opprør, om skjønnhetens kraft og å slippes fri.

Operasjef Annilese Miskimmon har selv regien på mesterverket, som kun har menn på rollelista. Med scenograf og kostymedesigner Annemarie Woods, tar regissøren oss med til en ubåt under Vichy-regimet i Frankrike på begynnelsen av 1940-tallet. Her møter vi et lite, klaustrofobisk samfunn, kontrollert av marinens disiplin og krigens meningsløse nødvendighet.

Brittens Billy
Benjamin Britten er den mest spilte opera-komponisten født i det 20. århundret. Hans store gjennombrudd var Peter Grimes i 1945, før kammeroperaene The Rape of Lucretia (1946) og Albert Herring (1947). Med Billy Budd vendte han tilbake til det store operaformatet. Verket hadde urpremiere ved Royal Opera House, Covent Garden i 1951 med komponisten selv som dirigent. Brittens livsledsager Peter Pears hadde rollen rollen som Kaptein Vere.

Noen temaer går igjen i Brittens verker: konflikter mellom individ og samfunn, krigens grusomheter, destruktive konvensjoner og undertrykt begjær. Billy Budd var skrevet i en tid da homoseksualitet var forbudt ved britisk lov, og teater- og operascener fortsatt ble sensurert. Det operaen sier om temaet, gjøres derfor i kodet form. Men det handler også om å være menneske i en verden hvor vi til syvende og sist er alene, der vi lengter etter å høre til, bli elsket, tilgitt og finne en plass.

En av verdens vakreste historier
Teksten er basert på en roman av den store amerikanske forfatteren Herman Melville, som kanskje er mest kjent for en annen sjøfartshistorie: Moby Dick. Billy Budd, en sjøfarer var Melvilles siste verk og ble funnet blant hans papirer da han døde i 1891. Ifølge en annen berømt forfatter, Thomas Mann, er dette «en av verdens vakreste historier».

Velg dato og kjøp billetter her

Spilles fra 18. januar til 16. februar 2018