Laster Hendelser

Milano Arte Musica

Start:28. august 2015 @ 20:30
Venue: Basilica Santa Maria della Passione
cia Conservatorio
Milano,Italia

I 2014 holdt Det Norske Solistkor konsert sammen med det anerkjente italienske kammerensemblet Accademia Bizantina og deres kunstneriske leder Ottavio Dantone under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. Nå gjennoptas samarbeidet med konsert under festivalen Milano Arte Musica. På programmet står Johannespasjonen av J.S. Bach.

Som en stor strykekvartett

Barokkensemblet Accademia Bizantina ble etablert i 1983 med strykekvartetten som musikalsk ideale. I det ligger en dedikasjon og kollektiv deltakelse i tilnærmingen til musikken, og et svært tett samarbeid mellom musikerne og deres musikalske leder Ottavio Dantone, som har ledet ensemblet siden 2012. Accademia Bizantina har samarbeidet med en rekke spennende musikere, som fiolinistene Viktoria Mullova og Giugliano Carmignola, og har gjort flere innspillinger på Onyx, Deutsche Gramophone og Decca. Ensemblet ble nominert til Grammy i 2011 for innspillingen  “Purcell – O Solitude” med Andreas Scholl og Christophe Dumaux.

Et av barokkens høydepunkter

J.S. Bachs Johannespasjon er med sin dramatiske formidling av Jesu lidelseshistorie et av barokkens absolutte høydepunkter. De kirkelige komposisjonene til Bach er så dyptloddende og inntrykksfulle at de har gitt ham tilnavnet “Den femte evangelist”. Verket består av to deler som igjen omfatter lidelseshistorien i fem “akter”. I første del fortelles historien om forræderiet og fengslingen av Jesus og om Simon Peters fornektelse. Andre del er vesentlig lengre enn den første, og forteller om forhøret og Pontius Pilatus´ dom over Jesus, om korsfestelsen, Jesu død og gravleggelsen. Teksten i korsatser og arier er ikke direkte bibelsitater, men fri diktning. Det er uvisst om Bach har skrevet tekstene selv eller i samarbeid med en i dag ukjent dikter.

Verket er skrevet for solister, kor og orkester, og fremføres under Milano Arte Musica i kammerversjon med kor bestående av 13 sangere fra Det Norske Solistkor i samspill med Accademia Bizantina under ledelse av Ottavio Dantone.