Laster Hendelser

Morgendagens dirigenter: Nord-syd

Start:17. juni 2018 @ 18:00
Venue: Universitetets Aula
Karl Johansgate 47
Oslo,
Cost:150kr – 200kr
Ledsager:Alle innehavere av ledsagerbevis for funksjonshemmede gis gratis billett for sin ledsager. Kontakt Solistkoret for reservasjon, eller henvend deg i billettsalget før konsert.

En reise gjennom europeisk kormusikk med sangerne i Det Norske Solistkor og to unge dirigenttalenter. 

Solistkoret vil bidra til utviklingen av unge dirigenter, og stiller med sine profesjonelle sangere på mastereksamen i kordirigering ved Norges musikkhøgskole.

Denne våren jobber koret med dirigentene Julia Selina Blank fra Bayern og sveitsiske Tobias Stückelberger. Deres reise nordover er ikke bare geografisk, men i stor grad også kulturell, musikalsk og kunstnerisk. Konserten blir en reise gjennom europeisk kormusikk med blant annet musikk av Johann Sebastian Bach (1685-1750), Jean-Yves Daniel-Lesur (1908-2002), Luciano Berio (1925-2003) og Ørjan Matre (1979-). I tillegg framfører koret skandinavisk korlyrikk.

Programmet utforsker blant annet hva som gjør oss til mennesker. Michel Roths stykke «Thou not I» speiler utviklingen fra istiden frem til vår tid via lyder fra steinalderen, gregoriansk chant, lyder fra et marked og en fotballkamp. Søken etter egen identitet er også tema for Bachs begravelsesmotett «Der Geist hilf unser Schwachheit auf» som Solistkoret nylig har spilt inn på den prisbelønte platen Bach: The Motets.


PROGRAM

Luciano Berio: Cries of London
Johann Sebastian Bach: Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf
Ørjan Matre: Orphic Songs, sats 3 og 4
Jean-Yves Daniel-Lesur: Cantique de cantique
David Wikander: Kung Liljekonvalje
Michel Roth: Thou not I
Per Nørgård: Abendlied
Per Nørgård: Hallelujah, vor gud er forrykt


JULIA BLANK
Julia Selina Blank er dirigent med internasjonal erfaring som leder av ensembler, kor og orkester. Hun har sin utdannelse fra Hochschule für Musik und Theater München og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hun har deltatt på mesterkurs hos Stefan Parkman, Daniel Reuss og Anders Eby, og siden 2016 har hun vært musikalsk assistent i Det Norske Solistkor. Som medlem av det tyske stipendprogrammet “Dirigentforum” for unge kordirigenter har hun dirigert radiokorene WDR og NDR, samt Filharmonisk Kor Berlin. Hun har stiftet Junges Vokalensemble München og fremført vokalmusikk i varierte konsertprosjekter. I Oslo leder hun Norske Kammersangere, Asker Kammerkor og damekoret Koriander. Hun er sanger i Chamber Choir of Scandinavia og vokalsekstetten Connected, og arbeider som pedagog i kordireksjon i Norge og Tyskland.

Blank er oppvokst i den tyske kortradisjon med hovedsakelig barokk og romantisk repertoar. En viktig grunn for å studere med Grete Pedersen var å bli bedre kjent med a cappella-musikk fra 1900-tallet. Stykket til Daniel-Lesur er et godt eksempel på dette, med melodilinjer som skaper uventede tonale flater som sklir inn i hverandre. Luciano Berios a cappella-verk «Cries of London» er fascinerende blant annet fordi det kombinerer folkloremelodier med en spesiell bruk av stemmen og måte å artikulere på. Julia Blank har fulgt Ørjan Matres stykke siden urfremførelsen med Solistkoret og får nå anledning til å dirigere det selv. Den arkaiske greske teksten i sammenheng med en mangefasettert bruk av koret som instrument (med teknikker som snakking, hvisking, synging og plystring) gir satsene et veldig sterkt uttrykk.


TOBIAS STÜCKELBERGER

Tobias Stückelberger kommer fra Basel i Sveits, og studerte ved Musikhochschule Basel med Raphael Immoos, før han startet sine studier ved Norges musikkhøgskole. Den siste tiden har han deltatt i mesterklasser med Daniel Reuss, Anders Eby og Jörg-Peter Weigle. Tobias er musikalsk leder for Junger Kammerchor Basel, og har tidligere jobbet som dirigent for Choeur Damoiselles Intercantonal, og som assistent for det sveitsiske ungdomskoret. Ved siden av sitt virke som kordirigent, har han vært musikalsk leder og regissør for en rekke operaer og musikkteater.

Konserten inngår i sesongkort for Oslo-serien våren 2018.