Laster Hendelser

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival

Start:24. mars 2017 @ 19:00
Venue: Oslo Domkirke
Karl Johans gt. 11
Oslo,0154Norge
Cost:170kr – 425kr
Ledsager:Alle innehavere av ledsagerbevis for funksjonshemmede gis gratis billett for sin ledsager. Kontakt Solistkoret for reservasjon, eller henvend deg i billettsalget før konsert.

I 2017 er det 250 år siden barokkomponisten Georg Philipp Telemann
(1681–1767) døde. Dette markeres av Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival med en treårig Telemann-satsing.

Under ledelse av Grete Pedersen fremfører Det Norske Solistkor og Barokkanerne Telemann-oratoriet Die Donner-Ode (Torden-oden) (TWV 6:3) fra 1756. Verket ble skrevet som en reaksjon på jordskjelvet i Lisboa i 1755. Man regner med at et titalls tusen mennesker omkom som følge av jordskjelvet og dets ettervirkninger, som blant annet inkluderte en tsunami med bølgehøyde opp mot 20 meter og en bybrann som varte i fem dager. Trompeter og pauker bidrar til å formidle den dramatiske tematikken i verket. Die Donner-Ode ble opprinnelig skrevet som en kantate, men etter den suksessfulle urfremføringen i 1756 jobbet Telemann videre på verket, og utvidet det til et helt oratorium, som var ferdig i 1760. Det er denne versjonen som fremføres under Kirkemusikkfestivalen i år.

Solister under fremføringen er Berit Norbakken Solset (sopran), Marianne Beate Kielland (alt) og Jan Kobow (tenor).

I tillegg til Telemann-oratoriet står Miserere av Jan Dismas Zelenka på programmet. Zelenka (1679–1745) var en komponist fra datidens Bøhmen som vokste opp noen mil sør for Praha og arbeidet i Dresden samtidig med Telemann. Zelenka skrev primært kirkemusikk, og mange av verkene hans ble regnet som spesielt originale i sin samtid, med komplekse motstemmer og virtuose basslinjer.