Laster Hendelser

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival

Start:mars 28 @ 19:00
Venue: Oslo Domkirke
Karl Johans gt. 11
Oslo,0154Norge

Haydn, Strauss og Bruckner med norsk stjernelag

Kjøp billetter og les mer om konserten her


Torsdag 28. mars kl. 19.00
Oslo domkirke

Program:
J. Haydn: Harmoniemesse
R. Strauss: Der Abend
A. Bruckner: Te Deum

Medvirkende:
Det Norske Solistkor
Norges Ungdomskor
Kringkastingsorkesteret
Girigent Grete Pedersen


Om konserten skriver festivalen:

Som en del av årets Te Deum-satsning har vi gleden av å presentere Anton Bruckners Te Deum og Joseph Haydns Harmoniemesse med Det Norske Solistkor og Kringkastingsorkestret under ledelse av Grete Pedersen.

Anton Bruckner (1824–1896) beskrev Te Deum som «mitt livs store stolthet», og refererte til den enormt suksessfulle verdenspremieren i Wien 1885, noe som var meget uvanlig for ham. De to første tiårene i den musikalske verdensmetropolen hadde musikken hans møtt stor motstand, ja til og med ren spott og spe. Populariteten skiftet imidlertid etter urfremføringen av hans 4. symfoni i 1881 under ledelse av den kjente dirigenten Hans Richter. Bruckners renommé som komponist hviler i dag nesten utelukkende på hans fantastiske og banebrytende symfonier, men Te Deum er fortsatt et av hans mest populære verk og et av de sterkeste vitnesbyrdene over Bruckners dyptfølte katolske tro. Verket er skrevet i den lyse og seremonielle tonearten C-dur med typiske «brucknerske» klangflater og modulasjoner. En storslått fuge avslutter verket, der Bruckner låner tema fra adagio-satsen fra sin berømte 7. symfoni. Te Deum var faktisk også det eneste verket som noen gang ga Bruckner inntekt som komponist!

Joseph Haydn (1732–1809) var, sammen med Mozart, et musikalsk forbilde som Bruckner respekterte enormt høyt. I 1802 kunne «Papa Haydn» se tilbake på en lang og usedvanlig karriere da han komponerte Harmoniemesse. Det skulle dessverre vise seg at messen skulle bli hans siste store komposisjon og den siste av de seks messene Haydn komponerte i Wien. Messen har fått sitt tilnavn grunnet den prominente rollen som blåserne har i verket og den tyske terminologien for en type blåseensemble, «Harmonie», som var vanlig i bruk på Haydns tid. Solistkoret og Kringkastingsorkestret vil i tillegg fremføre Richard Strauss’ (1864–1949) hymne Der Abend fra Zwei Gesänge op. 34.

Kjøp billetter og les mer om konserten her