Laster Hendelser

“Refractions” i Stavanger konserthus

Start:23. februar 2013 @ 18:00
Venue: Stavanger Konserthus
Sandvigå 1
Stavanger,4007Norge
Cost:200kr
Student:100kr
Ledsager:Alle innehavere av ledsagerbevis for funksjonshemmede gis gratis billett for sin ledsager. Kontakt Solistkoret for reservasjon, eller henvend deg i billettsalget før konsert.

Det Norske Solistkor
Grete Pedersen – dirigent
Inger-Lise Ulsrud – orgel

Solistkorets nye CD ”Refractions” er den fjerde innspillingen for BIS Records, og den tolvte utgivelsen under Grete Pedersens ledelse. Musikk av Fartein Valen står i sentrum, sammen med noen av hans samtidige; Alban Berg, Anton Webern og Olivier Messiaen.

«Refractions» kan på norsk oversettes til «brytning». Begrepet er opprinnelig brukt om lysets brytning og betegner fenomenet hvor lysstrålene endrer retning når de trenger gjennom et materiale med annen stofflighet. Utvalget av komposisjoner på CDen «Refractions» synliggjør de musikkhistoriske brytningene i første halvdel av 1900-tallet, hvor den tonale harmonikkens grenser ble krysset og den sakrale musikken tok nye retninger. Utvalget synliggjør også brytningene og utviklingen i de enkelte komponistenes virke. Arnulf Christian Mattes, musikkviter og spesialist på musikalsk modernisme, skriver i CD-heftet at utvalget av Valens vokalverker representerer «Valens forsøk på å finne sine helt personlige løsninger på den sakrale musikkens krise, som kulminerte i første halvdel av det 20. århundre.»

Inger Lise Ulsrud er kantor i Uranienborg kirke og professor i kirkemusikk ved Norges Musikkhøgskole. Ulsrud har en omfattende konsertvirksomhet og har deltatt på en rekke internasjonale orgeldager og festivaler over store deler av Europa, og gir regelmessig mesterklasser i improvisasjon i inn- og utland. Ulsrud medvirker til Solistkorets lanseringskonserter i Stavanger, Haugesund og Oslo.

Solistkoret gir fire release-konserter i hhv Stavanger, Haugesund, Oslo og på Røros. Konserten i Stavanger er en del av Stavanger konserthus´ “Orgelfest”: En tre dagers feiring med konserter og innvielse av konserthusets nye orgel. Se fullt program på hjemmesiden til Stavanger konserthus.

Konsertprogram Stavanger:

Fartein Valen: Hvad Est Du Dog Skiøn, Op.12
Fartein Valen: Preludium og fuge (orgel)
Fartein Valen: Der 121. Psalm (kor og orgel)
Olivier Messiaen: “Cinq Rechants” for 12 stemmer i vekselspill med “Les Corps Glorieux” for orgel.