Laster Hendelser

“Refractions” i Trefoldighetskirken, Arendal

Start:9. november 2013 @ 17:00
Venue: Trefoldighetskirken
Friergangen
Arendal,4836

Det Norske Solistkor
Kjetil Almenning – dirigent
Inger-Lise Ulsrud – orgel

Grunnet sykdom erstattes vår faste kunstneriske leder Grete Pedersen med gjestedirigent Kjetil Almenning på denne konserten.

Solistkorets lanserte i februar CDen ”Refractions” med konserter i Stavanger, Haugesund, Røros og Oslo. Etter strålende mottakelse fra både publikum, norsk og internasjonal musikkpresse tar vi med oss repertoaret fra “Refractions” ut på ny mini-turné med konserter i Kristiansand og Arendal. «(…) It´s as good as you´re going to get at record at the moment – it´s fabulous!» konkluderte BBC Radio 3 i en 20 minutters omtale av CDen:

“Refractions” er den fjerde innspillingen for BIS Records, og den tolvte utgivelsen under Grete Pedersens ledelse. Musikk av Fartein Valen står i sentrum, sammen med noen av hans samtidige; Alban Berg, Anton Webern og Olivier Messiaen. Foruten Det Norske Solistkor og dirigent Grete Pedersen medvirker Oslo Sinfonietta, Kringkastingsorkesteret (KORK) og sopran Berit Norbakken Solset på CDen.

«Refractions» kan på norsk oversettes til «brytning». Begrepet er opprinnelig brukt om lysets brytning og betegner fenomenet hvor lysstrålene endrer retning når de trenger gjennom et materiale med annen stofflighet. Utvalget av komposisjoner på CDen «Refractions» synliggjør de musikkhistoriske brytningene i første halvdel av 1900-tallet, hvor den tonale harmonikkens grenser ble krysset og den sakrale musikken tok nye retninger. Utvalget synliggjør også brytningene og utviklingen i de enkelte komponistenes virke. Arnulf Christian Mattes, musikkviter og spesialist på musikalsk modernisme, skriver i CD-heftet at utvalget av Valens vokalverker representerer «Valens forsøk på å finne sine helt personlige løsninger på den sakrale musikkens krise, som kulminerte i første halvdel av det 20. århundre.

Inger Lise Ulsrud
er med som gjestemusiker på konsertene i Kristiansand og Arendal. Hun er til daglig kantor i Uranienborg kirke og professor i kirkemusikk ved Norges Musikkhøgskole. Ulsrud har en omfattende konsertvirksomhet og har deltatt på en rekke internasjonale orgeldager og festivaler over store deler av Europa, og gir regelmessig mesterklasser i improvisasjon i inn- og utland.

Kjetil Almenning (f. 1979) er fra Gloppen i Nordfjord. Han har bachelorgrad i kirkemusikk fra Norges Musikkhøgskole i Oslo, avsluttet 2003, og et toårig diplomstudium i korledelse ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm fra 2007. Almenning har som sanger og dirigent jobbet med en rekke anerkjente ensembler i inn- og utland, blant annet Det Norske Solistkor, the Barents International Chamber Choir, Eric Ericssons kammarkör, Svenska radiokören, Ginnungagap, Ensemble 96 og mange fler. Han har siden 2009 vært kunstnerisk leder for det profesjonelle vokalensemblet VocalArt i Bodø. I dag har han sitt daglige virke som domkantor i Bergen, hvor han dirigerer Bergen domkor.

Billettsalg: 
Billetter til konserten i Arendal fås kjøpt på menighetskontoret eller ved ingangen en time før konsertstart.  Billettene koster 200 kroner.