Om Det Norske Solistkor

Det Norske Solistkor har en unik posisjon i norsk kulturliv. Koret har gitt over to hundre urframføringer, hvorav over sytti verker av norske komponister. Det Norske Solistkor ble etablert i 1950 av Norsk Solistforbund med det formål å være et eliteensemble med de høyeste kunstneriske mål for framføring av kormusikk.

Korets første dirigent var Knut Nystedt (1915-2014), som ledet koret i 40 år. Gjennom årene i solistkoret komponerte han et stort antall verker for kor, mottok en rekke priser, ble utnevnt til ridder av 1. klasse og senere kommandør av St. Olavs Orden, og opprettholdt et stort aktivitetsnivå, selv lenge etter at han sluttet i Det Norske Solistkor.

I 1990 overtok Grete Pedersen som dirigent, og hun er fortsatt engasjert som kunstnerisk leder for Det Norske Solistkor. Solistkoret mottok i 2012 Rolf Gammleng-prisen i klassen kunstmusikk for fortjenestfull medvirkning ved innspilling av grammofonplater, og ble samme år kåret til Årets utøvere av Norsk Komponistforening.

Det Norske Solistkor er organisert som en stiftelse. Stiftelsen har et styre som består av musikkinteresserte personer fra norsk kultur- og næringsliv. Klikk her for stiftelsens vedtekter.

Det Norske Solistkor gjør konserter i inn- og utland, i konsertsaler og kirker, ballsaler og bussgarasjer. Det er stadig ungt og søkende, med et våkent øre for nyskrevet musikk og mot til å sette den på repertoaret. Samtidig er koret fundert på klassikere i den nordiske og internasjonale korlitteraturen.

Som det første kor i Norden ble Solistkoret i 2009 tatt opp som medlem i Tenso – et eksklusivt nettverk av kammerkor i Europa, etablert i 2003. Nettverket teller pr i dag 13 medlemmer, etter at det verdenskjente Collegium Vocale Gent ble tatt opp i mai 2012. Det Norske Solistkor er også medlem av NTO (Norsk Teater- og Orkesterforening), Korforbundet og stiftelsen Ultima.

Video: Utdrag fra Haydns Skapelsen, fremført i Universitetets Aula, Oslo, 3. april 2012.
Det Norske Solistkor
Det Norske Kammerorkester
Dirigent: Grete Pedersen
Solister: Marita Kvarving Sølberg, sopran, Magnus Staveland, tenor, Johannes Weisser, bass, Astrid Sandvand Dahlen, alt