Franz Liszts ukjente side
I sitt nye album Liszt: Via Crucis & Solo Piano Works går Leif Ove Andsnes og Det Norske Solistkor, ledet av Grete Pedersen, inn i Franz Liszts åndelige og ettertenksomme musikalske verden.
Sammen løfter de frem Via Crucis, et sjeldent fremført verk i Liszts sene produksjon – en dypt gripende pasjonsreise for klaver og kor.
Solister fra koret: Olle Holmgren, Øystein Steinsheim, Mari Askvik, Markus Djuve, Ditte Marie Bræin og Magnhild Korsvik.

Liszt er mest kjent som en briljant virtuos, men i sine senere år trakk han seg tilbake og skapte musikk preget av tro, stillhet og søken. Via Crucis, skrevet i 1866, men ikke fremført før i 1929, er et nakent og dramatisk verk der klaver og kor veksler mellom å støtte, speile og utfordre hverandre.
– Den er utrolig, reisen Liszt gjorde som komponist, fra den svært flamboyante, virtuose stilen til Via Crucis, som er veldig naken, med så få toner, men likevel en utrolig spenning og skjønnhet, forteller Leif Ove Andsnes. – Det var inspirerende å befinne seg midt i lyden av et kor på dette nivået. Jeg ble inspirert av hvor nøyaktige Grete og Solistkoret er i arbeidet sitt. Deres sans for detaljer er så stor – og det er viktig i musikk som er så skjør.

– Via Crucis er et verk med mange spørsmåltegn, og jeg håper lytterne vil kjenne på det, forteller Grete Pedersen. – Hvis noen pianist kan få pianoet til å synge, så er det Leif Ove.»
Albumet rommer også de poetiske Consolations og to satser fra Harmonies poétiques et religieuses, og viser en Liszt som søker det hellige i det enkle – og det storslåtte i det stille.