Kunstnerisk ledelse

Kunstnerisk leder

Grete Pedersen

Siden 1990 har Det Norske Solistkor sunget under ledelse av Grete Pedersen. Hun er internasjonalt anerkjent for sine stilsikre og musikalsk overbevisende fremføringer innenfor både barokkmusikk, klassisk repertoar og samtidsmusikk. Gjennom utstrakt konsertvirksomhet nasjonalt og internasjonalt, radioopptak, TV-opptak og plateinnspillinger er Pedersen en av Nordens mest markante dirigenter.

Grete Pedersen har mottatt en rekke priser og utmerkelser, deriblant Norges korforbunds Ærespris, Telenors Kulturpris, Fartein Valen-prisen og TONOs formidlerpris. I 2019 ble Grete Pedersen nominert til Nordisk råds musikkpris, hun mottok Lindemanprisen og ble utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Dirigent Grete Pedersen. Foto: Bård Gundersen

Grete Pedersen dirigerer også orkestre, og har arbeidet med blant andre Norsk Barokkorkester, Kringkastingsorkesteret (KORK) og Det Norske Kammerkorkester. Hun har også arbeidet med kor som Nederlands Radiokor, Pro Coro Canada og The World Youth Choir. Videre har hun engasjementer i Sveriges Radiokör og The Netherlands Radio Choir. Grete Pedersen er også professor i kordireksjon ved Norges musikkhøgskole.

I 1984 startet Grete Pedersen Oslo kammerkor, som hun dirigerte frem til 2004. Med dem skapte hun en ny oppføringspraksis med utgangspunkt i norsk kvedetradisjon og norsk folkemusikk. Grete Pedersen har diplomeksamen i dirigering fra Norges Musikkhøgskole 1988, og har studert med Terje Kvam og Eric Ericson.

1. Gjestedirigent

Yuval Weinberg

Yuval Weinberg er sjefsdirigent for tyske SWR Vokalensemble og 1. gjestedirigent for Det Norske Solistkor. Han studerte master i kordirigering på Norges musikkhøgskole med Grete Pedersen som lærer, og har en bachelorgrad i kordireksjon fra musikkhøgskolen Hanns Eisler i Berlin.

Weinberg har mottatt flere priser som dirigent, inkludert prisen som juryens utvalgte under den 7. internasjonale konkurransen for unge kordirigenter i St. Petersburg (2013) og førstepremien under den 6. internasjonale kordireksjons-konkurransen Towards Polyphony i Wroclaw, Polen (2014). Siden 2014 har han vært stipendiat ved prestisjefylte «Dirigentenforum». Her har Weinberg blant annet jobbet med
 kor som Berlins radiokor, Sveriges Radiokör, NDR radiokor og det tyske Operakoret i Berlin. Weinberg dirigerer flere andre profesjonelle kor i Europa. Han har tidligere vært dirigent for Kammerkoret Nova, Norske kammersangere og Norges Ungdomskor.

Foto: SWR/Klaus Mellenthin
Foto: SWR/Klaus Mellenthin
Hør Solistkoret