Kunstnerisk ledelse

Grete Pedersen
Kunstnerisk leder


Siden 1990 har Det Norske Solistkor sunget under ledelse av Grete Pedersen. Hun er internasjonalt anerkjent for sine stilsikre og musikalsk overbevisende fremføringer innenfor både barokkmusikk, klassisk repertoar og samtidsmusikk. Gjennom utstrakt konsertvirksomhet nasjonalt og internasjonalt, radioopptak, TV-opptak og plateinnspillinger er Pedersen en av Nordens mest markante dirigenter.

Hun dirigerer også orkestre, og har arbeidet med blant andre Norsk Barokkorkester, Kringkastingsorkesteret (KORK) og Det Norske Kammerkorkester. Hun har også arbeidet med kor som Nederlands Radiokor, Pro Coro Canada og The World Youth Choir. Videre har hun engasjementer i Sveriges Radiokör og The Netherlands Radio Choir. Grete Pedersen er også professor i kordireksjon ved Norges musikkhøgskole.

I 1984 startet Grete Pedersen Oslo kammerkor, som hun dirigerte frem til 2004. Med dem skapte hun en ny oppføringspraksis med utgangspunkt i norsk kvedetradisjon og norsk folkemusikk. Grete Pedersen har diplomeksamen i dirigering fra Norges Musikkhøgskole 1988, og har studert med Terje Kvam og Eric Ericson.

Grete Pedersen har mottatt en rekke priser og utmerkelser, deriblant Norges korforbunds Ærespris, Telenors Kulturpris og Fartein Valen-prisen i 2017 og TONOs formidlerpris i 2018. I 2019 ble Grete Pedersen nominert til Nordisk råds musikkpris.

Yuval Weinberg
1. Gjestedirigent


Yuval Weinberg har mastergrad fra Norges musikkhøgskole hvor han hadde Grete Pedersen som lærer. Han har en bachelorgrad i kordireksjon fra musikkhøgskolen Hanns Eisler i Berlin, der han ble undervist av professor Jörg-Peter Weigle. Videre studerte han orkesterdireksjon med Yi-An Xu ved musikkskolen Buchmann-Mehta ved universitetet i Tel-Aviv, der han mottok stipend for sine utmerkede prestasjoner. I Berlin jobbet Weinberg med flere kammerkor, som Neuer Chor Berlin, Enchore og Hortus vocalis.

Weinberg har mottatt flere priser som dirigent, og siden 2014 har han vært stipendiat ved «Dirigentenforum» (det tyske musikkrådets dirigentforum). Som en del av dette programmet har han jobbet med
 flere profesjonelle kor, som Berlins radiokor, Sveriges Radiokör, MDR radiokor, NDR radiokor og det tyske Operakoret i Berlin. Weinberg blir med jevne mellomrom invitert til å dirigere flere andre profesjonelle kor. Han har fått undervisning av Stefan Parkman, Simon Halsey, Peter Dijkstra, Volker Hempfling, Andre De Quadros og Anders Eby. Yuval har vært dirigent for Kammerkoret Nova, Norske kammersangere og Norges Ungdomskor.

Foto: Katinka Hustad

Kunstnerisk leder Grete Pedersen. Foto: Anniken C. Mohr.

Hør Solistkoret