Grete Pedersens siste åremålsperiode med Det Norske Solistkor

13.10.2022

Foto: Mimsy Møller/Samfoto/NTB.

Kunstnerisk leder Grete Pedersen søker ikke forlengelse når åremålet utløper i juni 2025.

Pedersen overtok i 1990 etter Knut Nystedt som hadde vært dirigent siden 1950. Solistkoret har til nå dermed kun hatt to kunstneriske ledere.

– At Solistkoret og jeg har arbeidet sammen over så lang tid har gitt unike muligheter. Vi har utviklet oss sammen. Det har vært et privilegium å jobbe med så enestående og dedikerte musikere og en stor mengde spennende musikk. Etter alle disse årene har sangerne, administrasjonen, styret og venner av koret fått en helt spesiell plass i mitt hjerte, forteller Pedersen.

Solistkoret har under Pedersens ledelse utviklet seg til å bli et av Europas ledende kammerkor. De har blitt tildelt Kritikerprisen, Spellemann, Anders Jahres Kulturpris, og to ganger den høythengende Diapason d’Or de l’Année.

- Dette har vært en vanskelig beslutning, men samtidig føles det naturlig å gi stafettpinnen videre etter 35 år i Solistkoret. Vi har bygget et stabilt fundament som vil vare. Jeg gleder meg vilt til alle prosjektene vi skal gjøre de neste årene, og ser fram til å dele mange konsertopplevelser med vårt lydhøre publikum, avslutter Pedersen.

Flere urfremføringer står for tur de kommende årene. Turnéer og festivalopptredener i inn- og utland, plateutgivelser og samarbeid med ledende ensembler og solister.

– Grete Pedersens mer enn 30 år som kunstnerisk leder for Det Norske Solistkor er et musikalsk eventyr uten sidestykke. Kombinasjonen av å være et av Europas ledende kammerkor og samtidig være høyt og lavt i Norge som "Hele Norges kor", er fascinerende. Det er solide kvaliteter å bygge videre på for en ny kunstnerisk leder fra 2025, sier Solistkorets styreleder Knut Olav Åmås.

Prosessen med å finne en ny kunstnerisk leder er i gang.

Hør Solistkoret