Jubileumshilsen fra styreleder Knut Olav Åmås

09.10.2020

Foto: Caroline Reistad/Fritt Ord

Hele Norges kor i 70 år


Det Norske Solistkor er stolt av å kunne kalle seg «Hele Norges kor». For dette fine slagordet beskriver hvem vi er og hvor vi er: Koret synger i de fineste konsertsaler og kirker i Oslo - og rundt omkring i hele Norge. Solistkoret har også et solid ry internasjonalt etter 70 års virksomhet - og hele 30 av dem med Grete Pedersen som kunstnerisk leder og dirigent.

«Det Norske Solistkor» kan virke som et litt rart navn - hva er det egentlig, og hvordan kan et kor bestå av bare solister? Det er en spesiell modell: Samtlige av de 26 sangerne tilknyttet koret har sin egen individuelle solistkarriere med oppdrag de selv skaffer seg i inn- og utland. Dette utgjør det meste av deres tid, og så fyller aktivitetene og prosjektene med Solistkoret resten.

Denne måten å arbeide på skaper spennende og vidt forskjellige musikerliv - og samtidig et kor der hver av stemmene altså er en strålende solist selv. Det skaper et kammerkor på høyeste nivå nasjonalt og internasjonalt - med vår statlige finansiering fra Kulturdepartementet som grunnlag for det hele.

Sansen for kvalitet har ført til en rekke høythengende priser og gjeve utmerkelser til Det Norske Solistkor og kunstnerisk leder Grete Pedersen de siste årene. Det aller viktigste er imidlertid musikken selv - og at den når et kresent og størst mulig publikum både i Norge og utlandet.

Koret tolker på nytt den musikken som finnes fra før, og tolker for første gang den som er nyskrevet. Repertoaret strekker seg over mange sjangre, fra flere tider og tradisjoner - fra tidligmusikk via barokk og romantikk frem til vår egen samtid. Solistkoret bryter grenser i tid og rom. Solistkoret bygger broer i tid og rom.

Det Norske Solistkor skal også være en ledende stemme i å utvikle bredden i den utrolige folkebevegelse det å synge i kor er. Vi samarbeider med barne- og ungdomskor og lokale kor landet rundt.

Vår fremtidsrettede satsing Solistkoret UNG har nettopp startet, med solid støtte fra Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB. Her møter 12 unge sangtalenter i alderen 18-26 år Solistkorets profesjonelle sangere og dirigenter, og får kyndig opplæring og veiledning gjennom samlinger i tre år. Vi vil utvikle en ny generasjon førsteklasses sangere fra hele landet. Jo, Det Norske Solistkor kan sannelig kalle seg "Hele Norges kor". Vi er der ved de store anledningene - og på de mest overraskende stedene.

Det skal vi fortsette med i minst 70 år til.

Knut Olav Åmås
Styreleder

Hør Solistkoret