Kritikerprisen til Det Norske Solistkor

05.10.2022

Sanger Ingeborg Dalheim og Mari Askvik mottok prisen med daglig leder for Solistkoret, Ingvild Skaatan. Foto: Sigrid Traasdahl / Det Norske Solistkor

Solistkoret mottok i dag Kritikerprisen for musikk for 2020/2021 og 2021/2022, sammen med Ensemble Allegria, dirigent Grete Pedersen og komponist Bent Sørensen.

Prisen ble tildelt for fremførelsen av Bent Sørensens Matteuspasjon i Oslo domkirke under Oslo Internasjonale kirkemusikkfestival 27. mars i år.

Kritikerprisen deles ut av Norsk kritikerlag og hedrer en fremragende, levende kunstnerisk prestasjon, kåret av landets samlede kritikerstand. Det deles årlig ut fire priser: Én for teater, én for musikk og én for dans.

Matteuspasjon ble bestilt av Kirkemusikkfestivalen i anledning festivalens 20-årsjubileum i 2020. Verket har også blitt spilt inn på plate som lanseres våren 2023 på BIS Records.

Fra fremførelsen av verket under Kirkemusikkfestivalen 2022. Foto: Anders Lillebo / Kirkemusikkfestivalen

Utdrag fra talent som ble holdt på prisoverrekkelsen:
A
v Aksel Dalmo Tollåli

Grete Pedersen, kunstnerisk leder for Det Norske Solistkor og dirigent under Sørensens Matteuspasjon, fikk sist Musikkritikerprisen i 2010. Det var også for sitt arbeid med Solistkoret og for en konsert under Kirkemusikkfestivalen. I sin tid som kunstnerisk leder har hun løftet Solistkoret til et internasjonalt toppensemble. På tvers av stilepoker synger de med en enorm uttrykksvilje og musikalsk intensitet, og utgjør i dag, mer enn noen gang, spydspissen i norsk korsang. Her må også nevnes de fire solistene under Matteuspasjonen, alle hentet fra Solistkorets rekker: Ditte Marie Bræin, Mari Askvik, Øystein Stensheim og Halvor Festervoll Melien. Ensemble Allegria har også markert seg som ett av Norges mest spennende kammerorkestre, spesielt gjennom sine samarbeid med Solistkoret. Ensemblet, under kunstnerisk ledelse av Maria Angelika Carlsen, viser en enorm bredde og fleksibilitet i sitt repertoar og i sin tilnærming til det.

Sørensens pasjon, som så mye annet av hans musikk, snakker med innestemme. Musikken har en gjennomsiktighet ved seg, som om den gjennomlyses fra flere sider samtidig. Selv om pasjonen er fylt av smerte, er det ikke en smerte som ropes ut, men uttrykkes med lavmælt, innadvendt intensitet. Like fullt er det også en skjønnhet i musikken, og det er også derfor verket gjør så sterkt inntrykk: Både hos kor og orkester omgjøres lidelsen til noe smertelig vakkert.

Bent Sørensen var tilstede for fremføringen av Matteuspasjonen i Oslo domkirke. Foto: Anders Lillebo / Kirkemusikkfestivalen


Solistkoret, Ensemble Allegria og dirigent Grete Pedersen har samarbeidet tett i en årrekke. Sammen har de finslipt en særegen samklang mellom strykere og sangere, noe som bl.a. kommer til uttrykk i deres innspillinger av Bachs motetter som ble tildelt den franske prestisjeprisen Diapason d’Or l’Année. De har også blitt tildelt Spellemannprisen.

Hør Solistkoret