Les årsmeldingen for 2020

17.03.2021

2020 ble året for store omstillinger. Mye ble satt på vent – og nye ideer kom til


Året innebar også to av de største høydepunktene i Det Norske Solistkors historie: Utgivelse og strålende mottakelse av innspillingen «Berio - Coro og Cries of London» og konserter i Adelaide, Australia med prosjektet «150 Psalms».

Les årsmeldingen for 2020 her

Stengte konsertsaler og nye veier

Etter en pause med nedstenging i mars måtte Solistkoret som alle andre finne nye veier, selv om konsertsalene fortsatt var stengt. Motivasjonen var stor, både for å dekke et stort behov hos publikum for musikkopplevelser, og for å ta ansvar som arbeidsplass og fellesskap for korets sangere.

Ulike modeller for digitale konserter utviklet seg raskt i musikklivet og resulterte i en flom av produksjoner. Solistkorets løsning ble en miks av prøver og innspillinger for digitale flater.

Innspilling av samproduksjon med Festspillene i Bergen 2020

Raskt etter nedstengingen produserte koret en digital versjon av sin merkevare Jukebox – en variant hvor publikum fikk sende inn sangønsker som ble fremført direkte av en kvartett fra koret.

Gjennom året publiserte koret flere korte sanger og fullstendige konserter, for eksempel innspilling av en konsert som skulle ha funnet sted under Festspillene i Bergen og en direktesendt julekonsert.

Hele Norges kor 70 år

Nye møteplasser mellom koret og publikum ble skapt gjennom direktesendte digitale øvelser. 17. mai samlet folket seg på NRK til kollektiv sang av «Ja, vi elsker» med Det Norske Solistkor som forsangere fra Slottsplassen.

Det Norske Solistkor leder allsangen av Ja, vi elsker på Slottsplassen 17. mai 2020

En av de sterkeste opplevelsene dette året er erkjennelsen av hvor stor musikken og kunstens betydning kan være i en tid som denne. Tilbakemeldingene fra publikum har tydeliggjort det: Gleden av å kunne ”synge med” Solistkoret i digitale øvelser og få oppleve Solistkorets tradisjonsrike julekonsert også dette året.

Året bød også på feiring av korets 70-årsjubileum og markering av at Grete Pedersen har vært korets kunstneriske leder i 30 år. I forbindelse med dette ble det laget programmer på NRK Klassisk (radio) og NRK2s Hovedscenen.

Fra prøve til Solistkorets 70-års jubileumskonsert. Foto: Signe Fuglesteg Luksengaard.

Et annet av årets store høydepunkt var etablering og oppstart av Solistkoret UNG, et nytt tiltak som er realisert med solid støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge.

Solistkoret UNG på sin første samling

Til tross for mindre konsertvirksomhet har koret lagt stor vekt på å opprettholde det kunstneriske nivået og den repertoarmessige bredden som er korets signatur.

Kritikerroste plateutgivelser

I 2020 lanserte ensemblet to plater: Den allerede nevnte innspillingen av Luciano Berios «Coro og Cries of London» som ble spilt inn sammen med KORK og utpekt til Diapason d’Or de l’Année («Årets gylne stemmegaffel») i korklassen – og «Lament» med stykker av de norske komponistene Lars Petter Hagen, Nils Henrik Asheim og Arne Nordheim.

Denne utgivelsen ble tildelt høythengende Diapason d'or de l'année 2020

Les årsmeldingen her.

Hør Solistkoret