Musikalsk påfyll i sommer?

21.06.2022

Vi har lansert fire nye episoder i serien Sommerviser!


Bli med på en musikalsk reise i den svensk-norske skjærgården med Solistkoret, Stian Carstensen og dirigent Grete Pedersen.

Her møter vi kjente viser som hyller naturen og sommerens frodige vekst. Sanger skrevet i glede og alvor – om havet, håpet og kjærligheten.    

Sommerviser ble spilt inn i Majorstuen kirke i Oslo og på stranden nedenfor Edvard Munch sitt sommerhus på idylliske Ramme gård.

Serien kan du se på vår YouTube-kanal. Les gjerne mer om episodene under.


Sommarpsalm


Lengselen etter sommeren er sterk i nord. I Sommarpsalm synges det om duften som har «smykket dal og enger», om «lundens sus og bekkens brus» som forteller om hva som kommer: «Omsider blir det sommer!».

Teksten skildrer den frodige årstiden, og minner oss om forgjengelighet og gjenskapelse.

I Sverige synges ofte salmen på skolenes avslutning før sommeren. Teksten ble skrevet til midtsommer i 1899 av Carl David af Wirsén. På 1930-tallet fikk salmen en ny melodi av Waldemar Åhlén som Solistkoret her fremfører sammen med dirigent Grete Pedersen.


Nocturne – Sov på min arm


Svenske Evert Taube er en av Nordens mest folkekjære trubadurer og visediktere. Han har skrevet flere av tekstene i denne serien. Nocturne ble publisert i 1948 i samlingen Ballader i det blå og er en hyllest til den langvarige kjærligheten.

Inspirasjonen til visen er hentet fra middelalderens trubadurdikt og er Taubes monolog til hustruen Ingri som legger seg til å sove i hans favn.

Fremføres her av Solistkoret, Olle Holmgren, Stian Carstensen og Grete Pedersen.


Ut mot havet


Komponist, organist og dirigent Edvard Fliflet Bræin ble født i Kristiansund i 1924. Ut mot havet er en av hans mest kjente komposisjoner som opprinnelige ble skrevet som bidrag i en konkurranse om å lage et verk i anledning feiringen av Ålesunds 100-årsjubileum i 1948. Melodien er inspirert av havet og øyriket og ble tidlig etablert som en klassiker i Norge.

Fremføres her av Solistkoret, Magnhild Korsvik, Svein Korshamn og Grete Pedersen.


Så länge skutan kan gå


Evert Taube ble en gang spurt om han ville skrive en salme til den svenske salmeboken. Da svarte han: «Varför det? Jag har redan skrivit en psalm», og henviste til Så länge skutan kan gå. 

Den folkekjære visen har ofte blitt framført nokså utadvendt. Her har vi valgt en mer ettertenksom og undrende tilnærming til Taubes eksistensielle tekst.

Fremføres her av Solistkoret, Olle Holmgren, Stian Carstensen og Grete Pedersen.

Se hele serien på vår YouTube-kanal.

Hør Solistkoret