Nominert til Kritikerprisen

22.08.2022

Fra fremførelsen av Matteuspasjonen under Kirkemusikkfestivalen 2022. Foto: Anders Lillebo

Det Norske Solistkor, Ensemble Allegria, dirigent Grete Pedersen og komponist Bent Sørensen er nominert til Kritikerprisen for Matteuspasjonen.

Verket ble fremført under Oslo Internasjonale kirkemusikkfestival 27. mars 2022.

Kritikerprisen deles ut av Norsk kritikerlag og hedrer en fremragende, levende kunstnerisk prestasjon, kåret av landets samlede kritikerstand. Det deles årlig ut fire priser: Én for teater, én for musikk og én for dans.

Komponist Bent Sørensen etter fremførelsen av Matteuspasjonen. Foto: Anders Lillebo


Strålende mottakelse


I anledning Kirkemusikkfestivalens 20-årsjubileum bestilte festivalen en ny matteuspasjon av Bent Sørensen, en av vår tids mest anerkjente komponister.

Den opprinnelige urfremføringen ble utsatt grunnet covid-19, og verket ble urfremført digitalt i 2021 til stor begeistring fra publikum og kritikere. Under årets festival ble verket for første gang fremført med publikum i salen.

Verkete ble spilt inn i Ris kirke i mars og gis ut på plate våren 2023 på BIS Records. Foto: Sigrid Traasdahl.


Aksel Tollåli for Aftenposten:

Dette er ikke musikk som hever stemmen. Sørensens musikk har noe gjennomsiktig og skjørt ved seg, som en iskrystall som svever over publikum. Den er også slående vakker med en direkthet og lavmælt intensitet som vender seg til publikum. Musikken er først og fremst innadvendt, og blir med det intenst personlig. Det som fortelles, blir med ett om oss, tilhørerne, ikke bare den store, altomspennende bibelfortellingen. Det er vår lidelse Bent Sørensens «Matteuspasjon» forteller om. Om krig, kjærlighet og sorg, og det er så smertelig vakkert.


Bodil Maroni Jensen skriver i Ballade om strømmeversjonen:

Bent Sørensens «Matteuspasjon» er skrevet for fire solister, kor og orkester. Korpartiene skaper ofte en sløret vev av melodilinjer og tekstlinjer ved at stemmene forskyves i forhold til hverandre. Orkesteret har mye av den samme karakteren, og med fabelaktig presisjon, fra komponistens side og fra utøvernes, tar instrumentalistene stadig over klangfargen, og også uttrykket, hos sangerne. Denne slags nyanser krever konsentrert lytting, men verket får oss nettopp til å lytte på denne måten. Til detaljer.


Våren 2023 lanseres innspillingen av verket på BIS Records.

Prisene blir delt ut 5. oktober kl. 11.00 på Litteraturhuset i OsloHør Solistkoret