Påsken med Solistkoret

31.03.2021

Vil du fylle påsken med musikk?


Her er fire musikalske høydepunkter som passer godt som påfyll denne uken. Stillfaren og storslått musikk som favner liv og lengsel, død og kjærlighet.

Forslag til rekkefølge i lyttingen


Skjærtorsdag: Bent Sørensen: Matteuspasjonen
Langfredag: Johann Sebastian Bach: Johannespasjonen
Påskeaften: Johannes Brahms: Ein deutsches Requiem
1. påskedag: Arnold Schönberg: Friede auf Erden


Les gjerne mer om musikken under bildet!

Takk til NRK for lån av konsertopptak, Festspillene i Bergen og de glimrende musikerne som medvirker på innspillingene.


Sørensens Matteuspasjon urfremføres på Kirkemusikkfestivalen 2021. Foto: Lars Skaaning


Bent Sørensen: Matteuspasjonen


Konserten sendes i NRK Klassisk skjærtorsdag kl. 19.30
. Du kan også se konserten via TicketCo TV helt frem til 26. april

Bent Sørensen er en av vår tids mest anerkjente komponister. Det er derfor en stor begivenhet når hans Matteuspasjon urfremføres under Kirkemusikkfestivalen 2021.

– Det er et usedvanlig godt verk, og et klart høydepunkt i musikkåret, Maren Ørstavik for Aftenposten, 29.03.2021.

Med Det Norske Solistkor, Ensemble Allegria med konsertmester Maria Angelica Karlsen og dirigent Grete Pedersen. Solister: Ditte Marie Bræin, Mari Askvik, Øystein Stensheim og Halvor F. Melien.


Fra Festspillene i Bergen 2009


Johann Sebastian Bach: Johannespasjonen


Hør konsertopptak fra Festspillene i Bergen 2009 her

På langfredag anbefaler vi et av Bachs høyest verdsatte verk - den dramatiske pasjonshistorien etter Johannesevangeliet.

Verket er fylt av kontraster: Av lys og mørke, meditasjon og dramatikk, intime melodiske betroelser og fortvilte arier. Midt i det hele finnes noen av de vakreste koralene vi kjenner til.

Opptaket er fra Festspillene i Bergen i 2009 hvor Solistkoret fremførte verket med solister og Barokksolistene med konsertmester Bjarte Eike. Dirigent Grete Pedersen.

Torkil Baden var tilstede og rapporterte for NRK:

– Utmerkete solister, Solistkoret og Bjarte Eikes Barokksolistene forente lykkelig to motsetninger i denne Johannespasjonen: en slank, usentimental og mest mulig tidsriktig klang. Og på den andre siden en operamessig tolkning med framdrift, crescendi, intensitet, med dramatiske pauser og følsomhet.

Solister: Christoph Prégardien, evangelist, Christina Landshammer, sopran, Ingeborg Danz, alt, Finnur Bjarnasón, tenor, Dietrich Henschel, Jesus, Haavard Stensvold, bass, Halvor F. Melien, Pilatus.Fra fremførelsen av Brahms Requiem. Foto: Bård Gundersen.


Johannes Brahms: Ein deutsches Requiem


Listen to the concert recording from Universitetets aula in Oslo

Ein deutsches Requiem er et tidløst verk som vokser i dybde jo bedre man lærer det å kjenne. Et verk med en inderlighet, søkende nærhet og intens kraftfullhet.

Brahms sa selv at han like gjerne kunne kalt verket et menneskelig rekviem. Gjennom det timelange verket er det ett ord som står igjen: Trøst.

Verket skiller seg fra andre rekviem fordi Brahms valgte andre tekster. I stedet for å bruke den latinske liturgien som vektla vreden ved dommens dag, valgte han tyske bibelvers om lys, håp, glede og oppstandelse for å trøste de sørgende.

Med Det Norske Solistkor, Ensemble Allegria, Det Norske Blåseensemble og konsertmester Maria Angelica Karlsen, og dirigent Grete Pedersen. Solister: Camilla Tilling, sopran og Markus Eiche, baryton.


Det Norske Solistkor, Mahler Chamber Orchestra og Dirigent Grete Pedersen
Fra fremførelsen av Friede auf Erden på Festspillene i Bergen. Foto: Thor Brødreskift


Arnold Schönberg: Friede auf Erden


Hør konsertopptak fra Festspillene i Bergen 2014 her

Arnold Schönbergs mektige verk Friede auf Erden («fred på jorden»), er et korverk som har fulgt Solistkoret tett de siste årene.

Verket ble først skrevet for kor alene, men senere, i 1911, føyet komponisten også til en orkestersats. Teksten er skrevet av dikteren Conrad Ferdinand Meyer, og gjorde sterkt inntrykk på Schönberg som trodde på at en universell fred kunne oppnås.

Med Det Norske Solistkor, Mahler Chamber Orchestra og dirigent Grete Pedersen.

Tonespråket er senromantisk, men skrevet i en tid da han var i ferd med å ta skrittet over mot et mer ekspresjonistisk tonespråk.

Lydopptak: NRK.


God påske fra oss i Det Norske Solistkor!

Hør Solistkoret