Påsken med Solistkoret

11.04.2022

Vil du fylle påsken med musikk?


Her er fem musikalske høydepunkt som passer godt som påfyll denne uken. Stillfaren og storslått musikk som favner liv og lengsel, sorg og kjærlighet.

Forslag til rekkefølge i lyttingen


Skjærtorsdag
: Johannes Brahms: Ein deutsches Requiem
Langfredag: Johann Sebastian Bach: Johannespasjonen
Påskeaften: Lars Petter Hagen: Lament
1. påskedag: Anton Bruckner: Te Deum
2. påskedag: innspillingen Meins Lebens Licht

Les gjerne mer om verkene under.


Fra fremførelsen av Brahms Requiem i Universitetets aula. Foto: Bård Gundersen.


Johannes Brahms: Ein deutsches Requiem

Lytt til konsertopptaket fra Universitetets aula

Ein deutsches Requiem
er et tidløst verk som vokser i dybde jo bedre man lærer det å kjenne. Et verk med en inderlighet, nærhet og intens kraftfullhet.

Brahms sa selv at han like gjerne kunne kalt verket et menneskelig rekviem. Gjennom det timelange verket er det ett ord som står igjen: Trøst.

Tekstutvalget i verket skiller seg fra andre rekviem. I stedet for å bruke den latinske liturgien som vektla vreden ved dommens dag, valgte Brahms tyske bibelvers om oppstandelse og lys, håp og glede for å trøste de sørgende.

Med: Det Norske Solistkor, Ensemble Allegria og Det Norske Blåseensemble. Konsertmester Maria Angelika Carlsen, dirigent Grete Pedersen. Solister: Camilla Tilling, sopran og Markus Eiche, baryton.

Fra Festspillene i Bergen 2009


Johann Sebastian Bach: Johannespasjonen

Hør konsertopptak fra Festspillene i Bergen 2009 her

På langfredag anbefaler vi et av Bachs høyest verdsatte verk - den dramatiske pasjonshistorien etter Johannesevangeliet.

Verket er fylt av kontraster: Av lys og mørke, meditasjon og dramatikk, intime melodiske betroelser og fortvilte arier. Midt i det hele finnes noen av de vakreste koralene vi kjenner til.

Opptaket er fra Festspillene i Bergen i 2009 hvor Solistkoret fremførte verket med solister og Barokksolistene med konsertmester Bjarte Eike. Dirigent Grete Pedersen.

Solister: Christoph Prégardien, evangelist, Christina Landshammer, sopran, Ingeborg Danz, alt, Finnur Bjarnasón, tenor, Dietrich Henschel, Jesus, Haavard Stensvold, bass, Halvor F. Melien, Pilatus.

Fra fremførelsen av Lament i Aulaen i november 2019. Foto: Signe Fuglesteg Luksengaard


Lars Petter Hagen: Lament

Hør innspillingen av verket her.

På påskeaften anbefaler vi Lars Petter Hagens verk Lament fra albumet som ble tildelt Spellemannprisen i 2020.

Lament fra 2017 bygger på et dikt av E. E. Cummings, skrevet av poeten i en alder av seks år:

FATHER DEAR. BE, YOUR FATHER-GOOD AND GOOD,
HE IS GOOD NOW, IT IS NOT GOOD TO SEE IT RAIN,
FATHER DEAR IS, IT, DEAR, NO FATHER DEAR,
LOVE, YOU DEAR,
ESTLIN

Ordene i diktet deles og trekkes langsommelig ut i Hagens klagesang. Teksten går i oppløsning i en fordringsløs håpefullhet som puster i bølger av sorg, vakker og vond i samme stund.

Musikken preges av en stillferdighet og langsomhet som kjennetegner flere av Hagens verk. Lament er skrevet for kor, perkusjon og elektronikk og ble bestilt av slagverker Hans-Kristian Kjos Sørensen.

Fra Kirkemusikkfestivalen i 2019. Foto: Ann Kristin Engebakken/Fotokontoret


Anton Bruckner: Te Deum

Hør opptak fra Kirkemusikkfestivalen i 2019

Anton Bruckner (1824–1896) beskrev Te Deum som sitt livs store verk, og refererte til den enormt suksessfulle verdenspremieren i Wien 1885.

De to første tiårene i den musikalske verdensmetropolen hadde musikken hans møtt stor motstand. Populariteten skiftet imidlertid etter urfremføringen av hans 4. symfoni i 1881. Te Deum er fortsatt et av hans mest populære verk.

Verket er skrevet i den lyse og seremonielle tonearten C-dur. En storslått fuge avslutter verket, der Bruckner låner tema fra adagio-satsen fra sin berømte 7. symfoni. Te Deum var faktisk også det eneste verket som noen gang ga Bruckner inntekt som komponist!

Konsertopptaket inneholder også Joseph Haydens Harmoniemesse og Der Abend av Richard Strauss.

Meins Lebens Licht

Hør innspillingen på Spotify her

2. påskedag anbefaler vi albumet Meins Lebens Licht som består av verk av Johann Sebastian Bach og Knut Nystedt; Solistkorets første dirigent og ensemblets leder i 40 år. Bach var Nystedts store inspirasjonskilde.

Platen ble lansert i 2015 forbindelse med Solistkoret 100-års markering av Nystedts fødselsdag.

I tillegg til Solistkoret og dirigent Grete Pedersen, medvirker strykerensemblet Ensemble Allegria på denne produksjonen.


God påske fra oss i Det Norske Solistkor!

Takk til NRK for lån av konsertopptak, Festspillene i Bergen og de glimrende musikerne som medvirker på innspillingene.

Hør Solistkoret