Solistkoret nominert til Spellemann

29.02.2024

Sammen med Ensemble Allegria og Grete Pedersen er Solistkoret nominert i kategorien «Samtid» for innspillingen av Bent Sørensens Matteuspasjon.

Trykk her for å lytte til albumet, eller bestill et eksemplar på denne siden.

Albumet ble utgitt på BIS Records i 2023 og har siden høstet gode kritikker i inn- og utland. I fjor var innspillingen med på flere lister i sentrale nordiske medier over årets beste klassiske utgivelser.

Fra innspillingen av Matteuspasjonen. Foto: Det Norske Solistkor / Sigrid Traasdahl


Danske Bent Sørensen er en av Nord-Europas mest anerkjente og fremførte komponister. Matteuspasjon ble bestilt av Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival i anledning festivalens 20-årsjubileum i 2020.

«De ti satsene er musikalsk fortellergull, enten det handler om ordmalerier, skjønne klanger, eller at semantikken trer tilbake for tekstens emosjonelle innhold. Dette er skrevet med avanserte teksturer som enhver musikkelsker kan sette pris på, uavhengig av hvor fortrolig man er med samtidsmusikken. Vi kan allerede nå utrope Sørensens verk til et av de store oratoriene fra vår tid.»

Magnus Andersson, Klassekampen 3. mars 2023.

Bent Sørensen under innspillingen av Matteuspasjonen i Ris kirke.


Solistkoret, Ensemble Allegria og dirigent Grete Pedersen har samarbeidet tett i en årrekke. Sammen har de finslipt en særegen samklang, noe som blant annet kommer til uttrykk i innspillinger av Bachs motetter som ble tildelt den franske prestisjeprisen Diapason d’Or l’Année. I 2022 ble de tildelt Kritikerprisen for sin fremførelse av Sørensens Matteuspasjon.

Fra innspillingen av Matteuspasjonen. Foto: Det Norske Solistkor / Sigrid Traasdahl

Solistkoret ble for første gang tildelt Spellemann i 2020 for albumet Lament. Koret hadde da vært nominert to ganger tidligere; først i 1973 under Knut Nystedts ledelse, så i 2015 med utgivelsen Nystedt/Bach Meins Lebens Licht med Ensemble Allegria og dirigent Grete Pedersen.

Solistkoret mottar Spellemann i 2020 utenfor Kronprinsparets bolig på Skaugum.

Årets Spellemann går av stabelen torsdag 4. april i Oslo.

Hør Solistkoret