Vi lanserer Solistkoret UNG

29.04.2020

Sammen skaper de en ny arena for unge ensemblesangere. F.v.: Ingvild Skaatan, Maria Mediaas Jørstad, Grete Pedersen, Anders Bjørnsen. Foto: Det Norske Solistkor

Det Norske Solistkor etablerer Solistkoret UNG  med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge.


Etterlengtet lansering


Solistkoret UNG er en flerårig satsning hvor utvalgte talenter gis muligheter til opplæring og kompetansebygging innen ensemblesang.

På bakgrunn av prøvesang, vil åtte til tolv sangere mellom 18-26 år fra hele landet bli plukket ut, og honoreres for deltakelsen. 

Med dette tiltaket skapes en ny arena hvor det legges til rette for møter mellom unge sangere og profesjonelle musikere også på vokalfeltet i Norge.

– Dette har vi jobbet for så lenge og det er fantastisk å endelig kunne lansere Solistkoret UNG, sier daglig leder for Det Norske Solistkor, Ingvild Skaatan og fortsetter: Vi håper programmet vil trekke til seg motiverte unge, sangtalenter og bli et viktig samlingspunkt for dem i utviklingen av deres karrierer.


Kunstnerisk ledelse


Programmet vil være samlingsbasert og ledes av Solistkorets dirigent og kunstneriske leder Grete Pedersen. Hun har med seg de unge dirigentene Yuval Weinberg og Timothy Ferguson som begge har internasjonal erfaring fra arbeid med unge sangere.

– Solistkoret UNG blir en plattform for unge sangere som er på vei til å etablere seg som profesjonelle utøvere. Et toårig løp hvor de kan dyktiggjøre seg for å komme gjennom nåløyet som profesjonelle musikere.

Dirigent Grete Pedersen
Grete Pedersen er kunstnerisk leder for Solistkoret UNG. Hun er også professor i kordireksjon ved Norges Musikkhøgskole. Foto: Bård Gundersen

På samlingene vil talentene få tilgang på individuell undervisning, samt opplæring og utøving i ensemblesang.

  – Jeg tror Solistkoret UNG som gruppe kommer til å ha en klar egenverdi og bidra med inspirasjon og friskhet inn i et etablert norsk musikkliv, avslutter Grete Pedersen.


Ny generasjon ensemblesangere


– Det Norske Solistkor har fantastisk posisjon i norsk musikkliv og Talent Norge er stolte over at vi gjennom Solistkoret UNG skal bidra til å skape en ny generasjon av ensemblesangere, sier Maria Mediaas Jørstad, daglig leder i  Talent  Norge.

Solistkoret skal samarbeide og utveksle erfaringer med sentrale kulturinstitusjoner i utviklingen av Solistkoret UNG. I innledende faser har de møtt ledelsen av Nasjonalballetten for å lære om utviklingen av deres UNG-satsning.

Maria Mediaas Jørstad
Foto: Caroline Roka– Samarbeid på tvers av sjangere og institusjoner er en viktig målsetning for Talent Norge, og vi er glade for at samarbeid og erfaringsutveksling med andre institusjoner også vil stå sentralt i talentutviklingen.

I tillegg til 1 million kroner fra Talent Norge, mottar Det Norske Solistkor 2,35 millioner kroner over tre år fra Sparebankstiftelsen DNB for utviklingen av Solistkoret UNG.

– Vi er veldig stolt over å kunne bidra til etableringen av Solistkoret UNG i samarbeid med Talent Norge. Vi er overbevist om at et talentprogram for unge korsangere vil være til stor glede for hele kor-Norge. Vi gleder oss til å følge dette prosjektet tett fremover og ønsker lykke til, sier Anders Bjørnsen, leder for kunst og kultur i Sparebankstiftelsen DNB.

Les mer om prøvesang til Solistkoret UNG her.

Hør Solistkoret