Absolutt Solistkoret

Lyden av Solistkoret i sin pureste form!

Musikalsk skattkammer


Velkommen til Absolutt Solistkoret, en konsertserie hvor Det Norske Solistkor og dirigent Grete Pedersen fremfører noen av de ypperste verkene skrevet for kor a cappella, musikk som krever førsteklasses prestasjoner fra sangere og dirigent, samhold og musikalitet. Ekstremsport med subtilt og substansielt musikalsk innhold.

Her får publikum oppleve lyden av Solistkoret i sin pureste form! I seriens første konsert presenteres musikk av komponistene Francis Poulenc, Anna Berg, André Jolivet og Sergej Rakhmaninov.

Program

Sergej Rakhmaninov (1873 – 1943): Vesper (utdrag)
Francis Poulenc
(1943 – 1963): Sept Chansons (utdrag)
Anna Berg (f. 1992): Accrétion
André Jolivet (1905 – 1974): Épithalame

Programmet vil bli oppdatert.

Med nyskapende kraft og kunstneriske visjoner har dirigent Grete Pedersen ledet Det Norske Solistkor til stadig nye musikalske høyder. Sommeren 2025 gir hun stafettpinnen videre etter 35 år som kunstnerisk leder, samme år som koret markerer sitt 75-årsjubileum. Den kommende sesongen er viet en storslått markering av hennes finale med koret.


Det inderlige og rørende korverket Vesper ble til i løpet av noen få uker i 1915, og regnes blant Sergej Rakhmaninovs fineste komposisjoner. Det er også et av stykkene komponisten selv er mest fornøyd med. På denne konserten fremføres utdrag fra verket.

Vesper (latin for kveld) er en tidebønn som etter flere kristne tradisjoner holdes rundt solnedgang. Verket er lavmælt og ettertenksomt med slående vakre klangfarger og komplekse harmonier.


Francis Poulenc har skrevet noe av den vakreste, mest karakteristiske og sprudlende stykkene for kor. Han var sterkt influert av de musikalske strømningene i Paris i sin samtid og mange vil nok høre nærheten til jazzmusikken i stykkene hans.

Sept Chansos fra 1936 kjennetegnes ved sin nærhet til det hverdagslige, sin tilsynelatende enkelhet og ironi. Tekstene er skrevet av poetene Guillaume Apollinaire og Paul Éluard. De var blant Frankrikes fremste surrealister og hadde begge stor innflytelse på Poulenc.

Diktene tonesettes med stor variasjon av klangfarger og følelser. Enkle melodier møter komplekse harmonier og rytmisk variasjon. Musikken farger tekstenes bildespråk på en variert og treffsikker måte.

Den franske komponisten André Jolivet skrev Épithalame til sin kone Hilda i anledning deres 20 års bryllupsdag. Verket er en ekstatisk hyllest til lykke, kjærlighet og berusende forelskelse.

Ordet Épithalame refererer til en bryllupssang eller hymne, tradisjonelt fremført i antikken for å feire ekteskapet.

Med fengslende rytmer og klanger fremstiller verket kreftene som trekker oss mot hverandre i kjærlighet. Teksten er basert på hellige tekster av egyptisk, hebraisk, kinesisk, hinduistisk og gresk opprinnelse.

Stykket regnes som et av de mest krevende og virtuose verkene skrevet for kor, og det svært sjelden dette verket framføres live for et publikum.

Alle bilder: Signe Fuglesteg Luksengaard.

Billetter

Kjøp rabatterte billetter med vårt fordelsprogram – Solistkortet

Kortet gir deg:

  • Minimum 30% rabatt på billetter til deg og en venn
  • Plass på reservert område
  • Kortet kan lånes ut til en venn
  • Sesongens utgivelse med Det Norske Solistkor
  • Handlenett

Les mer og bestill Solistkortet

Medvirkende

Det Norske Solistkor

Grete Pedersen, dirigent

Hør Solistkoret