Lukkartid
Solistkorets
allehelgenskonserter

Musikk til glede, trøst og ettertanke

La deg omslutte av mektig korklang!


Det Norske Solistkor forener krefter med talentene i Solistkoret Ung og inviterer til stemningsfulle allehelgenskonserter under ledelse av dirigent Grete Pedersen.

Flere høydepunkter står for tur når et topplag av sangere fremfører noen av de mest storslåtte stykkene skrevet for kor, blant annet Richard Strauss monumentale Deutsche Motette og Arnold Schönbergs høyt elskede fredshymne Friede auf Erden.

Allehelgen er en tid for ettertanke og å minnes, og konsertene kretser rundt nettopp dette. Her fremføres musikk skrevet til tekster av betydningsfulle poeter om lengsel og fortvilelse, men også om håp og livets forgjengelighet.

Tiden og slekters gang har en sentral plass i konserten, ikke minst i urfremføringen av Lukkartid av Therese Birkelund Ulvo, en av landets ledende komponister. Stykket er skrevet spesielt til Solistkoret til tekster av Ruth Lillegraven.

Program for konsertene

Richard Strauss (1864 – 1949): Deutsche Motette
Felix Mendelssohn (1809 – 1847): Denn er hat seinen Engeln befohlen über dir
Kaija Saariaho (1952 – 2023): Nuits, adieux
Therese Birkelund Ulvo (f. 1982): Lukkartid (urfremføring)
Arnold Schönberg (1874 – 1951): Friede auf Erden

Les gjerne mer om musikken og programmet under bildet.


En musikalsk «tour de force»


Årets allehelgenskonserter byr på en sjelden mulighet til å oppleve Richard Strauss Deutsche Motette. Omfanget og kompleksiteten til det 20-stemmige stykket gjør at fremførelsen i seg selv er en begivenhet. Teksten er skrevet av poet Friedrich Rückert som på mesterlig vis beskrev de store, ubesvarte spørsmålene i livet.

Kaija Saariaho var en av vårt tids ledende og mest innovative komponister. Nuits, adieux (Natt, adjø) skrev komponisten til minne om om sin bestemor. «Nuits, adieux is about singing, breathing, whispering, night time, farewells».

En annen betydningsfull poet møter vi i Arnold Schönbergs Friede auf Erden fra 1907. Conrad Ferdinand Meyers tekst gjorde sterkt inntrykk Schönberg som trodde at en universell fred kunne oppnås. I 1923 uttalte Schönberg at han nå så verkets budskap som en illusjon – den første verdenskrig hadde frarøvet ham troen.

Friede auf Erden er etablert som et av de mest sentrale verkene skrevet for kor i nyere tid. Tonespråket er senromantisk, men skrevet i en tid da Schönberg var i ferd med å ta skrittet over mot et mer ekspresjonistisk tonespråk.

Komponist Therese Birkelund Ulvo. Foto: Andreas Ulvo

Lukkartid av Therese Birkelund Ulvo er basert på diktsamlingen URD av Ruth Lillegraven som ble tildelt Brageprisen i 2013. Her følger vi livet til syersken Seselja som levde gjennom to verdenskriger på 1900-tallet. Seselja er borte, men «likevel høyrer vi føtene hennar over golvet». Fortiden veves sammen med nåtiden.

Ulike salmer trer også frem, mer eller mindre hørbare, og etterlater seg en klang av håp, trøst, lengsel og glede.

Varmt velkommen til årets allehelgenskonserter!

Billetter

Kjøp rabatterte billetter med vårt fordelsprogram – Solistkortet

Kortet gir deg:

  • Minimum 30% rabatt på billetter til deg og en venn
  • Plass på reservert område
  • Kortet kan lånes ut til en venn
  • Sesongens utgivelse med Det Norske Solistkor
  • Handlenett

Les mer og bestill Solistkortet

Medvirkende

Det Norske Solistkor

Solistkoret Ung

Grete Pedersen, dirigent

Hør Solistkoret