Allehelgenskonserter


En reise i lengsel og forvandling
Fire mektige verk fyller rommet med styrke, inderlighet og ro. Årets allehelgenskonserter byr på musikk som beveger, skrevet til eldgamle tekster om lengsel etter noe større – et håp om lys, nåde og fred.
Konsertene markerer overgangen til en ny epoke. Solistkoret ledes her av dirigent Yuval Weinberg som fra høsten 2026 tar over som kunstnerisk leder for koret. Konsertene er første smakebit på det kommende samarbeidet.
Programmet uttrykker en stille lengsel etter nåde og håp om forsoning. Konsertene inviterer til ettertanke og ro, forteller Weinberg.

Program
Max Reger (1873-1916): Acht geistliche Gesänge
Cyrillus Kreek (1889-1962): Taaveti laul (utvalg)
James MacMillan (f. 1959): Miserere
Joby Talbot (f. 1971): Roncesvalles (utdrag fra verket Path of miracles)
Hvert stykke har sin særegne stemme og uttrykk. Vi hører ekko fra hellige hymner og salmer om tilgivelse og hjelp. Alt tonesatt av fire fremragende komponister, forteller Weinberg.
Max Reger komponerte Acht geistliche Gesänge i 1914. I kontrast til hans tidligere komplekse stykker, uttrykker disse sangene en ny enkelhet og ro. Sangene ble det siste Reger skrev. Korrekturarkene som skulle sendes til forlaget, lå ved sengen da komponisten ble funnet død på et hotellrom i Leipzig i 1916.
Samme år komponerte Cyrillus Kreek Taaveti laul, inspirert av den ortodokse kirkens klangideal. Salmene flettes sammen med estiske folketoner, en tradisjon Kreek hadde dyp forbindelse til.

I skotske James MacMillan sitt gripende Miserere
smelter ny og gammel musikk sammen i en kraftfull bønn om tilgivelse. Et verk som både er intenst og vakkert når teksten og melodiens dramatiske kurve utfolder seg.
Til slutt følger vi pilgrimmene langs Santiago de Compostela i Joby Talbots Path of Miracles fra 2005. Det er en reise i lyd, fra de dypeste basslinjer til svevende soprantoner. Stykket pulserer med rytmiske utbrudd og lange klangflater.
Et skiftende landskap av undring og tro.