Konsert

Jordens sang:
Åpning av Ultima 2021

En kraftfull hyllest og håpefull bønn for vår kjære, skjøre planet.

En kraftfull bønn for Jorden


Komponist og dirigent Rolf Gupta har gjennom det storslåtte verket Jordens sang, prøvd å komponere intet mindre enn jordklodens livssyklus. Verket ble i 2020 tildelt Kritikerprisen.

Fra det absolutte tomrom til Big Bang og naturens makeløshet, samles Oslo-Filharmonien, dirigent Peter Szilvay, sopran Caroline Wettergreen, samt Det Norske Solistkor og Solistkoret Ung, for å sette vår dyrebare planets fortid og fremtid i et høylytt kosmisk perspektiv.

Sangtekstene er hentet fra årtusener med spirituelle dikt og nedtegninger, fra eldgamle Rigveda og Bhagavadgita til Friedrich Schillers romantiske verselinjer.

Jordens Sang ble bestilt og urfremført i anledning Kristiansand Symfoniorkesters 100-årsjubileum i 2019. Guptas musikk utnytter hele orkesterets arsenal av lyder, så vel som ytterpunktene av den menneskelige stemme.

Medvirkende

Caroline Wettergreen

Caroline Wettergreen er en av Norges mest ettertraktede sangere. Hun debuterte ved Den Norske Opera&Ballett i 2010, og jobber regelmessig ved operahus i Europa. De siste årene har hun debutert ved Komische Oper Berlin, Bayerische Staatsoper München, Royal Opera House Covent Garden og Glyndebourne Opera Festival. Caroline har studert ved Norges Musikkhøgskole i Oslo og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. I 2018 mottok Caroline det pretisjetunge Equinor Klassisk Musikkstipend

Oslo-Filharmonien

Oslo-Filharmonien er et internasjonalt anerkjent symfoniorkester med over 100 musikere og en nesten 100 år lang historie. Oslo-Filharmonien spiller årlig ca. 60-70 konserter i Oslo, hovedsakelig i Oslo Konserthus, men også på en rekke andre andre arenaer i byen. Orkestret spiller musikk innenfor et bredt repertoar, ofte med internasjonalt kjente solister og dirigenter, og drar også på turneer i inn- og utland. Oslo-Filharmonien har 108 fast ansatte musikere og en administrasjon på 20. Vasily Petrenko er sjefdirigent og har kontrakt med orkesteret fram til sesongen 2019-20, når orkestret fyller 100 år.

Det Norske Solistkor

Det Norske Solistkor er et ungt og nyskapende ensemble med en rik historie. Som et av Europas ledende kammerkor leverer de spektakulære konserter i inn- og utland, i konsertsaler og kirker, campingvogner og nedlagte fabrikkhaller. Solistkoret består av 26 håndplukkede, profesjonelle sangere med stor uttrykkskraft som skaper korets egenart. Sammen med sin anerkjente kunstneriske leder Grete Pedersen er koret stadig i utvikling mot å virkeliggjøre ambisiøse kunstneriske mål.

Solistkoret Ung

I Solistkoret UNG møtes fremtidens ensemblesangere. Ensemblet består av 12 unge sangere som tildeles plass etter prøvesang. I tillegg til individuell opplæring, gis talentene unike muligheter til opplæring sammen med profesjonelle musikere. Solistkoret UNG er en flerårig satsning muliggjort av støtte fra Talent Norge AS og Sparebankstiftelsen DNB.

Dirigent Peter Szilvay

Peter Szilvay er utdannet bratsjist og dirigent ved Norges musikkhøgskole og er en sentral skikkelse i norsk musikkliv. I 1996 hadde Peter sin ilddåp som dirigent med Kringkastingsorkestret. Han var dirigentstipendiat hos Stavanger Symfoniorkester i perioden 1998–2000 og vant den norske dirigentkonkurransen “Årets dirigent” i 1999. Peter har hentet erfaring fra arbeid med en rekke orkestre, som St. Petersburg-filharmonien og Göteborgs Symfoniker, Orchestre Philharmonique de Radio France og the Royal Danish Orchestra.

Hør Solistkoret