Orphic songs

Solistkoret og Grete Pedersen fremfører musikk hvor myten om Orfeus og musikkens kraft er den store inspirasjonskilden

Gåtefull myte om musikkens kraft og livets fasetter


Sammen med dirigent Grete Pedersen gjester Solistkoret Egil Hovland-festivalen i Fredrikstad og Lund Choral Festival i Sverige med et program hvor myten om Orfeus og musikkens kraft er den store inspirasjonskilden.

Program

Ørjan Matre: Orphic Songs
Norske folketoner
Hans Werner Henze: Orpheus behind the wire

Om konserten

Myten om Orfeus forteller om sangeren som sørger over tapet av sin elskede Evrydike. Med sin vakre sang rører Orfeus dødsgudene til tårer, og som belønning kan han gjenforenes med sin Evrydike.

Myten forteller at musikken kan gjøre langt mer enn bare å behage – den kan ha en forandrende kraft.

Mange komponister har gjennom tiden latt seg inspirere av myten om Orfeus, deriblant Ørjan Matre med sitt stykke Orphic Songs som ble bestilt og urfremført av Solistkoret i 2016.

Komponist Ørjan Matre har skrevet stykket Orphic Songs. Foto: Ingvild F. Melien


Tittelen på stykket refererer til orfismen – en betegnelse på en religiøs praksis med opprinnelse i antikken som er forbundet med litteratur tilskrevet myten om Orfeus.

Frihet gjennom kunsten

Tyske Hans Werner Henzes liv og musikk bar tydelig preg av at han levde i og opplevde grusomhetene i hjemlandet under 2. verdenskrig. I 1953 flyktet han til Italia hvor han senere skrev proteststykket Orpheus behind the wire til tekster av poet Edward Bond.

Stykket støtter forfulgte kunstnere og ofre for den argentinske militærregjeringen. Her gjenfortelles myten om Orfeus med en moderne vri som et symbol på frihet gjennom kunsten. Flytende, ballettlignende musikk møter gresk eleganse.

Komponist Hans Werner Henze. Foto: Rolf Unterberg

Medvirkende

Det Norske Solistkor

Det Norske Solistkor er et ungt og nyskapende ensemble med en rik historie. Som et av Europas ledende kammerkor leverer de spektakulære konserter i inn- og utland, i konsertsaler og kirker, campingvogner og nedlagte fabrikkhaller. Solistkoret består av 26 håndplukkede, profesjonelle sangere med stor uttrykkskraft som skaper korets egenart. Sammen med sin anerkjente kunstneriske leder Grete Pedersen er koret stadig i utvikling mot å virkeliggjøre ambisiøse kunstneriske mål.

Dirigent Grete Pedersen

Siden 1990 har Det Norske Solistkor sunget under ledelse av Grete Pedersen. Hun er internasjonalt anerkjent for sine stilsikre og musikalsk overbevisende fremføringer innenfor både barokkmusikk, klassisk repertoar og samtidsmusikk. Gjennom utstrakt konsertvirksomhet nasjonalt og internasjonalt, radioopptak, TV-opptak og plateinnspillinger er Pedersen en av Nordens mest markante dirigenter.

Hør Solistkoret