Ultimafestivalen

Solistkoret, Solistkoret Ung, Det Norske Jentekor og Oslo-Filharmonien fremfører Fire in my mouth av Julia Wolfe.

Tankevekkende stykke basert på en av de største tragediene i New Yorks historie.

Den amerikanske komponisten Julia Wolfe sitt stykke Fire in my mouth bygger på en av de største tragediene i New Yorks historie, en fabrikkbrann der 146 klesarbeidere mistet livet.

Under årets Ultimafestival fremfører sangere fra Det Norske Solistkor og Solistkoret Ung det tankevekkende stykket sammen med Oslo-filharmonien og Det Norske Jentekor under ledelse av dirigent Grete Pedersen.

Foto fra konserthuset
Solistkoret og Oslo-Filharmonien har samarbeidet flere ganger tidligere. Her fra Ultima i 2021. Foto: Signe Fuglesteg Luksengaard.

“I Fire in my mouth vever jeg sammen fragmenter av muntlig historie, klirrende fabrikklyder, jiddiske og italienske folkesanger, protester og historier om savn og sorg,” skrev Wolfe ved urfremførelsen i 2019.

Hør komponist Julia Wolfe fortelle om stykket i denne videoen.

De fleste av arbeiderne som mistet livet var unge innvandrerkvinner som hadde flyktet fra egne hjemland for å unnslippe fattigdom og forfølgelse. Sikkerheten i klesfabrikken var elendig, og brannen utløste store demonstrasjoner og nye lover for sikkerhetstiltak på arbeidsplassen.

Julia Wolfe
Komponist Julia Wolfe. Foto: Peter Serling


Førstesatsen Immigration beskriver spenning og begeistring over et nytt liv i et nytt land. I Factory blandes folkeviser med lyden av symaskiner.  Protest bruker de ansattes egne ord fra demonstrasjonene. Fire kombinerer dramatiske nyhetsrapporter med ofrenes fortvilte rop.

Verket ble urfremført av New York Philharmonic i januar 2019. Flere anmeldere bemerket verkets følsomhet for emnet så vel som dets emosjonelle kraft og oppfinnsomhet.

Medvirkende

Solistkorets damestemmer

Solistkoret Ung

Det Norske Jentekor

Oslo-Filharmonien

Grete Pedersen, dirigent

Hør Solistkoret