Ultimafestivalens åpningskonsert

Solistkoret, Oslo Sinfonietta, Operaens barnekor og solister fremfører Iannis Xenakis' mesterverk Oresteia

En musikalsk tragedie for vår samtid


I Xenakis’ massive mesterverk blir den ultimate, greske tragedien et eksplosivt lydmonument.

Oresteia var kanskje Iannis Xenakis’ mest ambisiøse forsøk på å mane fram ur-lydene til antikkens greske drama.

Med et kraftfullt ensemble bestående av Solistkoret, Operaens barnekor, Oslo Sinfonietta og fremtredende vokal- og slagverksolister, er Oresteia et verk som må oppleves live for at man skal forstå det fulle, overveldende omfanget.

Blant solistene er den tyske sangeren Seth Carico som Kassandra, en rolle han også besatte i en oppsetning i Berlin; bass-bariton og samtidsmusikkspesialist Nicholas Isherwood, og den norske perkusjonisten Håkon Mørch Stene. Boya Bøckman skaper det dynamiske, visuelle bakteppe med bruk av video og lysprojisering.

Ultimas åpningskonsert byr på en sjelden mulighet til å høre denne kantaten. Den er basert på Aiskylos' Orestien-trilogi fra rundt 458 f.Kr. Tragedien forteller om Kong Agamemnons hjemkomst fra trojanerkrigen, om hvordan han blir forrådt og myrdet av sin kone Klytaimnestra, og om hvordan deres sønn Orestes forsøker å hevne sin fars død ved å drepe sin mor.

Oresteia viser Xenakis fra sin mest nyskapende side. Musikken er så overveldende at det kjennes på kroppen.

Medvirkende

Oslo Sinfonietta

Oslo Sinfonietta er Norges eldste virksomme samtidsensemble, grunnlagt 1986 av komponist Asbjørn Schaathun. Dirigent og kunstnerisk leder for ensemblet er Christian Eggen, som har hatt ledelsen siden 1993. Oslo Sinfonietta består av frilansmusikere og medlemmer fra noen av landets mest fremtredende orkestre, som Oslo-Filharmonien, Kringkastingsorkesteret, Operaorkesteret og Det Norske Kammerorkester. Dette gir ensemblet den kvalitet og fleksibilitet et moderne repertoar forutsetter.

Det Norske Solistkor

Er hele Norges kor – et ungt og nyskapende ensemble med en rik historie. Som et av Europas ledende kammerkor leverer de spektakulære konserter i inn- og utland, i konsertsaler og kirker, campingvogner og nedlagte fabrikkhaller. Solistkoret består av 26 håndplukkede, profesjonelle sangere med stor uttrykkskraft som skaper korets egenart. Sammen med sin anerkjente kunstneriske leder Grete Pedersen er koret stadig i utvikling mot å virkeliggjøre ambisiøse kunstneriske mål.

Operaens barnekor

Barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett ble etablert våren 2002, og deltar både på ordinære opera- og ballettproduksjoner og ved spesielle anledninger. Koret består av omtrent 70 barn, både gutter og jenter, som har vært gjennom omfattende opptaksprøver. Koret er delt inn i grupper for de som er 6–10 år og 10–17 år. Barna undervises ukentlig i sang, drama og bevegelse.

Solistkoret Ung

I Solistkoret Ung møtes fremtidens ensemblesangere. Ensemblet består av unge sangere som tildeles plass etter prøvesang. I tillegg til individuell opplæring, gis talentene unike muligheter til opplæring sammen med profesjonelle musikere. Solistkoret UNG er en flerårig satsning muliggjort av støtte fra Talent Norge AS og Sparebankstiftelsen DNB.

Seth Carico, vokalsolist

Bassbaryton Seth Carico er særlig kjent for sin uttrykksfulle stemme og ekspressiv tilstedeværelse på scenen. Han har utmerket seg internasjonalt for å være en av de fremste unge amerikanske sangerne. Han utnytter uanstrengt sin dramatiske trening, og bringer en unik følsomhet til operakarakterer i forskjellige ender av det teatralske spekteret.

Nicholas Isherwood, vokalsolist

Nicholas Isherwood har sunget på verdens ledende festivaler og operahus og har jobbet med dirigenter som Joel Cohen, William Christie, Peter Eötvös og Arturo Tamayo. Isherwood har jobbet tett med komponister som Sylvano Bussotti, Elliott Carter, Hans Werner Henze, Mauricio Kagel, György Kurtág, Olivier Messiaen og Iannis Xenakis, og samarbeidet med Karlheinz Stockhausen i 23 år hvor han sang en rekke verdenspremierer. Han har laget over 65 CD-er og har vært med i tre filmer for TV. Han er for tiden professor i sang og kammermusikk ved konservatoriet i Montbéliard.

Håkon Stene, solo slagverk

Håkon Stene er solist og kammermusiker på tvers av ulike sjangere, initiativtaker og bestiller av nye verk, innspillende musiker, produsent, lærer og forsker. Hans solo og kammerinnspillinger har mottatt Spellemannsprisen i kategoriene Samtid og Åpen Klasse fem ganger. Som solist har Stene spilt med Oslo Filharmonien, Ensemble Modern, London Sinfonietta, 2e2m og flere. Håkon Stene samarbeider med en rekke komponister på tvers av generasjoner og stilarter. En av hans store interesser har vært instrumentalistens rolle i eksperimentell musikk.

Christian Eggen, dirigent

Christian Eggen er Oslo Sinfoniettas dirigent og en av grunnleggerne av Cikada. Eggen er utdannet komponist og pianist fra Norges Musikkhøgskole, og han har blant annet skrevet mye musikk for film, teater og fjernsyn, men også verker for orkester og musikk til elektroakustiske installasjoner. Eggen debuterte som dirigent i 1980, og han har siden da opparbeidet seg en betydelig internasjonal posisjon. Han ledet Ny Musikk Ensemble fra starten 1981 til 1987 og deretter Cikada og Oslo Sinfonietta. Eggen regnes som en av Europas beste tolkere av samtidsmusikk, og han har jobbet tett med en rekke av tidens fremste komponister på den internasjonale scenen.

Boya Bøckman, video og lysdesign

Boya Bøckman er videokunstner og lysdesigner. Han arbeider hovedsakelig innen teater og har sitt hovedvirke i teaterkompaniet De Utvalgte. Han har i flere år forsket på bruk av video i teater. Flere av hans arbeider er for kompaniet De Utvalgte, blant annet Kunsten å bli tam (2011) og De Utvalgte (2012). Her viser han hvordan 3D-teknologi kan brukes som scenografi og romforståelse i teatret. Han mottok Heddaprisen 2012 i kategorien beste visuelle design for produksjonen Kunsten å bli tam. I 2019 mottok han to Heddapriser. Heddaprisen i kategorien beste audiovisuelle design for Skipet vol. 5 – Short cuts av De Utvalgte i samarbeid med Black Box Teater og Ultima-festivalen (2018), og for Lazarus i kategorien beste videodesign ved Det Norske Teatret (2019).

Hør Solistkoret