Eivind Buene om Schubert Singt II

12.09.2019

Fotograf: Henrik Beck/Ultima

På søndag får Eivind Buenes stykke Schubert Singt II sin norgespremiere i Kulturkirken Jakob i Oslo. Eivind har sendt oss noen linjer om sitt forhold til Schubert og forsøket på å trylle frem komponistens stemme.

Les mer om konserten her.

Schubert Singt II er en del av mitt pågående arbeid med stemmen og Schuberts sanger. Jeg har jobbet med min egen utrente stemme så vel som med trente klassiske stemmer, og i dette tilfellet jobber jeg med korstemmen. Mitt utgangspunkt er alltid et bilde av Schubert som sitter ved pianoet og synger sine egne sanger for en vennegjeng. Det at vi aldri får vite hvordan Schuberts stemme hørtes ut, er det mest spennende med bildet. Det finnes imidlertid fragmenter av dagboken hans, der han viste talent for aforisme. Noen av disse fungerer som tekst i Schubert Singt II, og bidrar til forsøket på å trylle frem Schuberts stemme.

Mitt første møte med Schuberts musikk var ikke i en konsertsal, men gjennom å høre på en LP i tenårene. Vinylplata spiller en viktig rolle også i dette arbeidet: Da innspillingsteknologien på 1900-tallet forvandlet vår måte å lytte på, var den intime lyttesituasjonen ikke lenger huskonserten i Schuberts tid, men din egen stue, kanskje med Dietrich Fischer Dieskau på stereoanlegget som synger Schuberts sanger privat for deg. Disse sangene blir akkompagnert av et piano, og i Schubert Singt II blir pianoet forvandlet i møte med korstemmen, og får Schubert til å synge på en annen måte.

Hør Solistkoret