Les årsmeldingen for 2023

15.03.2024

2023 ble et begivenhetsrikt år for Det Norske Solistkor med flere høydepunkter å se tilbake på.


I løpet av året hold Solistkoret 32 konserter fordelt på 12 ulike konsertproduksjoner. I tillegg medvirket koret på flere mindre oppdrag og eventer. Solistkoret samarbeidet med en rekke ledende ensembler, orkestre og solister. Seks ulike dirigenter på internasjonalt toppnivå ledet koret dette året.

Repertoarbredden var stor og spente fra velkjente klassikere til norske folketoner og nyskrevet musikk. Måten koret utarbeider sine konsertprogrammer på viser at veien mellom de ulike tidene og stilartene ikke er så lang.

Saken fortsetter under bildet.

Trykk her for å lese årsmeldingen.

Fra sesongåpningen og urfremføringen av Ruth Wilhelmine Meyer sitt stykke Lokeslottet. Foto: Bård Gundersen

Etterdønningene etter pandemien preger fremdeles store deler av kulturlivet når det gjelder publikumstilstrømning. Solistkoret har fortsatt den gode utviklingen fra året før og registrerer økning i publikumstall.

Solistkoret har initiert et stort prosjekt som går over tre år: «Et hav av stemmer». Sentralt i prosjektet står et ønske om å sette tematisk søkelys på havet og vår relasjon til det. Prosjektet satte preg på flere av produksjonene våren 2023 og kulminerte i et stort samarbeidsprosjekt med profesjonelle kor i Sverige, Danmark og Finland.

I juni delte Solistkoret scene med skuespiller Thomas von Brömssen. Foto: Sigrid Traasdahl / Det Norske Solistkor

En ny plate ble også lansert: Innspillingen av Bent Sørensens «Matteuspasjon» som ble bestilt av Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival og spilt inn på BIS Records sammen med Ensemble Allegria under pandemien. Innspillingen har fått overstrømmende mottakelse og er med på lister over årets beste klassiske utgivelser i flere sentrale nordiske medier.

Fremføring av stykker av norske og nordiske komponister er en viktig bærebjelke i korets programprofil. I 2023 bestilte koret flere nye stykker og urfremførte fire verk. Solistkoret Ung urfremførte ett verk på Festspillene i Bergen.

Lokeslottet av Therese Birkelund Ulvo var et av stykkene Solistkoret urfremførte dette året. Foto: Bård Gundersen

Solistkoret Ung holdt åtte konserter og hadde seks prosjekter dette året, blant annet med Lise Davidsen i desember. Ensemblet samarbeidet med fire ulike dirigenter i løpet av året.

Solistkoret Ung sammen med Lise Davidsen og Operaens barnekor på NRK-programmet "Kvelden før kvelden". Foto: NRK

Trykk her for å lese årsmeldingen.

Hør Solistkoret