Urfremføringen som regnet bort

28.10.2022

Denne uken urfremfører Solistkoret et nytt stykke av Karin Rehnqvist som er nominert til Nordisk råds musikkpris. Foto: Agnes Thor

Karin Rehnqvist går en travel måned i møte. Den anerkjente komponisten er nominert til Nordisk råds musikkpris som deles ut 1. november og 17. november er det duket for premiere på hennes opera Strandad på Kungliga Operaen i Stockholm.

November byr også på en etterlengtet urfremføring av verket Day is here! med Solistkoret, Ensemble Allegria og dirigent Grete Pedersen som en del av årets allehelgenkonserter.

Med lekne triller og skimrende klanger skildrer verket skjønnheten i naturen og menneskets dype forbindelse til den. Verket omhandler også en av vår tids største utfordringer, klimakrisen.

Solistkoret og Ensemble Allegria har samarbeidet tett i flere år, sist med innspillingen av Bent Sørensens Matteuspasjon. Foto: Sigrid Traasdahl.


I sin omtale av verket skriver Karin:

När detta skrivs har det varit en mycket torr och het sommar i Sverige och stora delar av norra Europa. Det har inte regnat på tre månader. Skogsbränder har härjat och temperaturen har varit över 30 Celsius i flera veckor. Vi är ovana och oroliga. Är detta ett tecken på de klimatförändringar som forskarna länge varnat om? Vad kan vi göra? Vad måste vi göra? Nu.


Verket skulle egentlig uroppføres utendørs i Växjö i Sverige i august 2018. Men på slutten av den varme sommeren begynte det plutselig å tordne, regne og blåse så kraftig at konserten måtte avlyses.

Denne hendelsen har en forunderlig parallell til stykket som avslutter med en lavmælt bønn om regn til teksten:

In beauty may I dwell.
In beauty may I walk -
In beauty may it rain on us -

Dirigent Grete Pedersen leder Solistkoret og Ensemble Allegria gjennom urfremførelsen av Day is here!. Foto: Sigrid Traasdahl.


Verket er skrevet til tradisjonelle tekster fra de amerikanske urfolkene Pawnee, Tohono O’odham og Navajo, og en svensk salme. Karin interesserer seg for hvordan vi lever, har levd, og hva som er viktig for vår overlevelse. Hun opplever at disse tekstene har en direkthet som handler om nettopp det. Livet. Overlevelse.

Nå urfremføres endelig Day is here! av Solistkoret og Ensemble Allegria under ledelse av Grete Pedersen.

Hør Solistkoret