Yuval Weinberg debuterer som 1. gjestedirigent

03.10.2019

– Yuval er en enestående musiker og menneskekjenner. En sympatisk og tillitsfull dirigent som evner å se de lange linjene som er så viktig i ensemblearbeid, sier tenor Øystein Stensheim som har vært fast sanger i Det Norske Solistkor siden 2011.

29-åringen er ansett som en av de mest lovende unge dirigentene på den internasjonale korscenen. Han begynte å synge i kor i hjembyen Tel Aviv da han var åtte. Ti år senere ledet han sitt første vokalensemble.

– Det er ikke noe instrument mellom meg som dirigent og ensemblet. Når sangerne møter blikket mitt er det omtrent som å se inn i øynene til en person du har et forhold til, sier Weinberg.

Etter to år med musikkstudier i Tel Aviv flyttet han til Berlin der han tok en bachelor i kordireksjon på Hanns Eisler Musikkhøgskole. Siden fikk han tilbud fra flere musikkonservatorier i Europa. Turen videre gikk likevel til Norges musikkhøgskole i Oslo.

– Livet mitt har forandret seg veldig siden jeg kom til Oslo i 2014 og Solistkoret har hele veien hatt en spesiell plass i det. Både som assisten for Solistkorets dirigent, Grete Pedersen, og som publikummer har Yuval fulgt koret tett de siste årene.

– For to år siden fikk jeg lede min første konsert med Solistkoret som min avsluttende eksamen ved Musikkhøgskolen. Det var mitt første møte med et profesjonelt ensemble, og for et privilegium det er at studenter får jobbe med ensembler på dette nivået.

Foto: Katinka Hustad

I dag jobber Yuval med flere av Europas profesjonelle vokalensembler og han gleder seg debutkonserten som Solistkorets gjestedirigent søndag 6. oktober.

– Det føles ut som det er uante muligheter med dette koret! Programmet vi skal fremføre er ekstremt krevende, fra de laveste tonene i bassen, til sopranens aller lyseste, med raske dynamiske endringer som går fra hvisking til skrik i løpet av noen sekunder. Men kjenner jeg denne gruppen rett, er ikke dette bare noe de vil beherske med høyeste presisjon. Det er også noe de gleder seg til å gjøre!

Wuval Weinberg vil være Solistkorets 1. gjestedirigent frem til juni 2021 og vil denne høsten lede koret på årets juleturné i desember. Velkommen til forsamtale om musikken med dirigent Yuval Weinberg, organist Lars Notto Birkeland og Hild Borchgrevink fra Konsertserien Periferien. Fra kl. 17.30 i Sofienberg kirke.

Hør Solistkoret