Oslo-serien

Solistkoret & Yuval Weinberg: Phantasien

Opplev talentfulle Yuval Weinbergs debutkonsert som 1. gjestedirigent for Solistkoret

Musikk for kor og orgel


Det unge dirigenttalentet Yuval Weinberg debuterer som 1. gjestedirigent for Solistkoret. Sammen med en av våre fremste organister, Lars Notto Birkeland, fremføres moderne musikk for kor og orgel av fire foregangsfigurer; György Ligeti, Paweł Łukaszewski, Giacinto Scelsi og Sofia Gubaidulina.

Foto: Katinka Hustad


Et forsvar for fantasien

Tittelen på konserten er hentet fra komponist György Ligetis Drei Phantasien nach Friedrich Hölderlin (1982). Om stykket skrev Ligeti at de er «følelsesladede og ordmalende». Musikken er skrevet for 16 stemmer og på en måte som får ordene til å forsvinne. Klangene som oppstår i stedet, uttrykker ordene likevel. Ligeti kan ha vært inspirert av historier om dikteren Hölderlins skjebne. De forteller at Hölderlin mot slutten av livet satt innesperret i et tårn og nynnet for seg selv på et språk som var umulig å forstå. Verket kan tenkes som et forsvar for fantasien, for det åpne, det uforståelige og rablende.

I Ligetis orgelverk Harmonies (1967) blir alle tydelige toner løst opp i glitrende klangbad med en teknikk som har inspirert dagens elektronikamusikere. Sofia Gubaidulinas Jauchzt vor Gott (1989) for kor og orgel tonsetter tre vers av Salme 66 med vekt på ordet Jauchzt, jubel, som blir strukket ut i en lang sekvens gjennom hele stykket.

Samtale før konsert

Velkommen til førsamtale om musikken med dirigent Yuval Weinberg, organist Lars Notto Birkeland og Hild Borchgrevink fra Konsertserien Periferien. Fra kl. 17.30 i Sofienberg kirke.

Program

György Ligeti: Drei Phantasien nach Friedrich Hölderlin
Paweł Łukaszewski: Lamentationes
Giacinto Scelsi: Tre canti sacri
Sofia Gubaidulina: Jauchzt vor Gott
Ligeti: Harmonies (for orgel)
Ligeti: Ricercare (for orgel)
Sofia Gubaidulina: Hell und dunkel (for orgel)

Lytt til programmet på Spotify


Konsertserien Periferien og Oslo orgelfestival

Med denne konserten samarbeider Solistkoret for første gang med konsertserien Periferien, som er en del av nyMusikk Oslo. Programmene til Periferien kombinerer klassikere fra samtidsmusikk-kanonen med nyere verker fra inn- og utland, fremført av kremen av Oslos utøvere. Konserten er også en del av Oslo Orgelfestival.
Solistkoret og dirigent Yuval Weinberg har samarbeidet ved flere anledninger tidligere, og han vil også være dirigent på korets juleturné i desember.

Billetter

Kjøp rabatterte billetter med vårt fordelsprogram – Solistkortet

Kortet gir deg:

  • Minimum 30% rabatt på billetter til deg og en venn
  • Plass på reservert område
  • Kortet kan lånes ut til en venn
  • Sesongens utgivelse med Det Norske Solistkor
  • Handlenett

Les mer og bestill Solistkortet

Medvirkende

Det Norske Solistkor

Det Norske Solistkor er et ungt og nyskapende ensemble med en rik historie. Som et av Europas ledende kammerkor leverer de spektakulære konserter i inn- og utland, i konsertsaler og kirker, campingvogner og nedlagte fabrikkhaller. Solistkoret består av 26 håndplukkede, profesjonelle sangere med stor uttrykkskraft som skaper korets egenart. Sammen med sin anerkjente kunstneriske leder Grete Pedersen er koret stadig i utvikling mot å virkeliggjøre ambisiøse kunstneriske mål.

Lars Notto Birkeland

Lars Notto Birkeland er en allsidig musiker med bakgrunn som organist, dirigent, pianist og akkompagnatør. I tillegg til stillinger som kantor i Akershus Slottskirke og undervisningsstillinger ved NMH og Barratt Due musikkinstitutt har han en omfattende frilanskarriere.

Dirigent Yuval Weinberg

Yuval Weinberg er 1. gjestedirigent for Det Norske Solistkor. Han studerte master i kordirigering på Norges musikkhøgskole med Grete Pedersen som lærer, og har en bachelorgrad i kordireksjon fra musikkhøgskolen Hanns Eisler i Berlin. Weinberg startet musikkutdanningen i ung alder, som pianoelev og sanger i det Israelske ungdoms- og barne- koret Li-Ron. Videre studerte han orkesterdireksjon ved universitetet i Tel-Aviv. Weinberg har mottatt flere priser som dirigent, inkludert prisen som juryens utvalgte under den 7. internasjonale konkurransen for unge kordirigenter i St. Petersburg (2013) og førstepremien under den 6. internasjonale kordireksjons-konkurransen Towards Polyphony i Wroclaw, Polen (2014). Siden 2014 har han vært stipendiat ved prestisjefylte «Dirigentenforum» (det tyske musikkrådets dirigentforum). Som en del av dette programmet har han jobbet med
 kor som Berlins radiokor, Sveriges Radiokör, MDR radiokor, NDR radiokor og det tyske Operakoret i Berlin. Weinberg blir med jevne mellomrom invitert til å dirigere flere andre profesjonelle kor, og han har vært dirigent for Kammerkoret Nova, Norske kammersangere og Norges Ungdomskor.

Hør Solistkoret