Konsert

Solistkoret & dirigent Alejandro Pance

Solistkoret ledes av morgendagens dirigenter

Argentinske rytmer og tysk protestmusikk


Dirigent og masterstudent Alejandro Pance leder Solistkoret i sin avsluttende eksamenskonsert i kordireksjon ved Norges musikkhøgskole. På programmet står argentinsk folkemusikk og proteststykket Orpheus behind the wire av tyske Hanz Werner Henze.

Frihet gjennom kunsten

Komponist Hanz Werner Henze (1926 – 2012) hentet inspirasjon fra et bredt spekter av uttrykk, fra arabisk musikk, jazz og atonal musikk. Komponisten opplevde grusomhetene i Nazi-Tyskland og ble dypt preget av skyldfølelsen i landet etter krigen. Dette var tematikk han ofte behandlet i musikken.

Orpheus behind the wire (1981-83) skrev Henze som et symbol på frihet gjennom kunsten. Med stykket støttet han forfulgte kunstnere og ofre for den argentinske militærregjeringen. Her møter flytende, ballettlignende musikk gresk eleganse.

Teksten til stykket er skrevet av den britiske poeten Edward Bond. Her gjenfortelles myten om Orfeus og Evrydike gjenfortelles med en moderne vri. Orfeus steg i levende live ned i underverdenen for å føre sin døde hustru Evrydike opp i lyset.

Argentinsk folkemusikk

Selv om den argentinske folkemusikken kanskje ikke er like kjent som tangoen, er den ikke mindre vakker. I stedet for for å besøke hektiske Buenos Aires, legger vi her turen til pampaen, det vidstrakte slettelandet som strekker seg over hele landet. Stykkene skildrer kjærligheten til landsbygda, den stjerneklare natten og lengselen etter et sted langt der borte.

Musikken til noen av Argentinas fremste komponister som Tito Francia, brødrene Expósito og Eladia Blázquez fremføres her i nydelige arrangementer og favner alt fra zamba, tango, tonada og vals.


Dobbelkonsert

Før konserten kan du oppleve de talentfulle sangerne i Solistkoret UNG under ledelse av dirigent Grete Pedersen. Det vil være mulig å kjøpe en billett til begge konserter for redusert pris.

Billetter

Kjøp rabatterte billetter med vårt fordelsprogram – Solistkortet

Kortet gir deg:

  • Minimum 30% rabatt på billetter til deg og en venn
  • Plass på reservert område
  • Kortet kan lånes ut til en venn
  • Sesongens utgivelse med Det Norske Solistkor
  • Handlenett

Les mer og bestill Solistkortet

Medvirkende

Dirigent Alejandro Pance

Argentinsk Alejandro Pance studerer kordirigering med professor Grete Pedersen på Norges Musikkhøgskole. Han har tidligere dirigert berømte kor som Det Argentinske Nasjonalkor, Rundfunk-Jugendchor Wernigerode og Tous Ensemble. Hans tolkning av Schönbergs Pierrot Lunaire fikk i 2017 en hederlig omtale i Argentina og i 2020 ble han innvilget stipendet Noël Minet Fund. Alejandro har deltatt i mesterklasser med André Merwe, Ariel Alonso, Florian Helgath, Romāns Vanags (kordirigering) og Paavo Järvi, Riccardo Muti, Douglas Bostock (orkesterdirigering).

Det Norske Solistkor

Det Norske Solistkor er et ungt og nyskapende ensemble med en rik historie. Som et av Europas ledende kammerkor leverer de spektakulære konserter i inn- og utland, i konsertsaler og kirker, campingvogner og nedlagte fabrikkhaller. Solistkoret består av 26 håndplukkede, profesjonelle sangere med stor uttrykkskraft som skaper korets egenart. Sammen med sin anerkjente kunstneriske leder Grete Pedersen er koret stadig i utvikling mot å virkeliggjøre ambisiøse kunstneriske mål.

Hør Solistkoret